Yetişkinlerde algılanan duygusal şiddetin empatik ve sosyal özyeterlik algısı üstüne etkisi
The effect of perceived emotional violence on perceived emphatic and social self-efficacy in adults
- Tez No: 964526
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Şiddet, Empatik ve Sosyal Özyeterlik, Şiddet, Özyeterlik, Emotional Violence, Empathic and Social Self-Efficacy, Violence, Self-Efficacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı; yetişkinlerin algıladıkları duygusal şiddetin, empatik ve sosyal özyeterlik algıları üstüne etkisinin tespit edilmesi ve bazı katılımcı demografik özellikleri açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 18 – 65 yaş aralığındaki sağlıklı bireylerden toplam 306 kişi oluşturmaktadır. Katılımcı verilerinin toplanması amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu, Algılanan Duygusal İstismar Ölçeği ve Algılanan Empatik ve Sosyal Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış; tarama modellerinden anket yöntemi seçilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, Pearson Kolerasyon analizi, Basit Doğrusal Regresyon Analizi, ANOVA ve Bağımsız Gruplar t – testi analizleri, Tukey HSD Post Hoc testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre algılanan duygusal şiddet, algılanan empatik özyeterliği ve algılanan sosyal özyeterliği anlamlı derecede yordamaktadır (p < 0,001; p < 0,001). Her iki modelde de gözlenen etki büyüklükleri (η²) sırasıyla .09 ve .17 olarak hesaplanmıştır. Algılanan duygusal şiddet ile algılanan empatik ve sosyal özyeterlik arasında anlamlı şekilde orta düzeyde ve pozitif ilişki bulunmuştur (p < 0,01; p < 0,01). Algılanan duygusal şiddet, düzenli iş sahibi olmaya ve çocuk sahibi olmaya göre anlamlı şekilde farklılaşmaktadır (p < 0,001; p < 0,05). Düzenli iş sahibi olmak ayrıca, algılanan sosyal özyeterlik üstünde de anlamlı farklılığa sebep olmaktadır (p < 0,05). Cinsiyet değişkeni yalnızca algılanan empatik özyeterlikle anlamlı farklılık gösterirken; yaş değişkeni her üç değişkende de anlamlı farklılık yaratmaktadır (p < 0,05; p < 0,05). Medeni hal ise yalnızca algılanan duygusal şiddet ile anlamlı farklılık göstermektedir (p < 0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of perceived emotional violence on adults' perceived empathic and social self-efficacy, as well as to investigate these variables in terms of certain participant characteristics. The sample of the study consisted of a total of 306 healthy individuals aged between 18 and 65 years. In order to collect data from the participants, a Sociodemographic Information Form, Perceived Emotional Abuse Scale, and Perceived Empathic and Social Self-Efficacy Scale were used. The study conducted with survey model, specifically using the questionnaire method. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, simple linear regression analysis, ANOVA, independent samples t-test, and Tukey HSD post hoc test were conducted. According to the results, perceived emotional violence significantly predicted both perceived empathic self-efficacy and perceived social self-efficacy (p < 0.001; p < 0.001). The effect sizes (η²) observed in both models were calculated as .09 and .17, respectively. A significant, moderate, and positive correlation was found between perceived emotional violence and both perceived empathic and social self-efficacy (p < 0.01; p < 0.01). Perceived emotional violence differed significantly according to employment status and having children (p < 0.001; p < 0.05). Additionally, having a regular job also led to significant difference in perceived social self-efficacy (p < 0.05). The gender variable showed significant difference only in perceived empathic self-efficacy, while age created significant differences in all three variables (p < 0.05; p < 0.05). Marital status showed significant difference only in perceived emotional violence (p < 0.05).