Bazı ıslah çeşidi ekmeklik buğdayların ve piyasada satılan tip 1 unların kalitelerinin belirlenmesinde kullanılan farklı metodların kıyaslanması
Comparison of different methods used for quality determination of flours (type 1) and some breadmaking wheat varieties
- Tez No: 96469
- Danışmanlar: PROF. DR. S. SEZGİN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reoloji, farinograf, miksograf, ekstensograf, alveograf, gluten, gluten indeks, Reology, farinograph, mixograph, extensograph, alveograph, gluten, gluten index
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
IV ÖZET BAZI ISLAH ÇEŞİDİ EKMEKLİK BUĞDAYLARIN VE PİYASADA SATILAN TİPİ UNLARINKALİTELERİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN FARKLI METODLARIN KIYASLANMASI ÖZER, Çağla Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.S.Sezgin ÜNAL Şubat 2000, 176 sayfa Bu çalışmada Türkiye'de üretilen paket ve çuval unlarla farklı bölgelerdeki Tarımsal Araştırma Enstitülerinde 1997 ve 1998 yıllarında üretilen Tr.aestivum buğday çeşitlerinin özellikleri saptanmıştır. Buğday örneklerinde kalitenin belirlenmesi için kullanılan farklı metotlarla elde edilen veriler karşılaştırılarak aralarındaki interaksiyon incelenmiştir. Ayrıca Glutomatik 4+2 Sistemi ile çizilen Gluten Performans Grafikleri yardımıyla buğday ve unların gluten miktar ve kalitelerindeki değişmelerin ekmek niteliklerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF DIFFERENT METHODS USED FOR QUALITY DETERMINATION OF FLOURS (TYPE 1) AND SOME BREADMAKING WHEAT VARIETIES ÖZER, Çağla PhD, in Food Engineering Supervisor: Prof.Dr.S. Sezgin ÜNAL February 2000, 1 76 pages This study determines properties of packaged and sacked flours produced in Turkey and properties of Tr.aestivum wheat varieties harvested at Agricultural Research Institutes at different regions in 1997 and 1998. It compares different methods used for determining quality in wheat samples and investigates interaction between them. In addition, it is studied to determine the effects of wheat and flour gluten amount and quality changes on bread quality, by the help of Gluten Performance Graphics drawn by Glutomatic 4+2 System.