Lisianthus (Eustoma grandiflorum) yetiştiriciliğinde rozetleşme, bitki gelişimi ve verime vernalizasyon ile GA3'ün etkileri
The effects of vernalization and GA3 on the rosetting form, plant growth and yield of lisianthus (Eustoma grandiflorum) production
  1. Tez No: 96472
  2. Yazar: ADNAN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÖZZAMBAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eustoma grandiflorum, Lisianthus, Vemalizajy^n, GA3, Eustoma ff-cmdiflorum, Lisianthus, Vernalization, GA3
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, Eustoma grandiflorurriâa kış ve ilkbahar aylarında çiçek elde edebilmek için, yaz aylarının yüksek sıcaklıklarından dolayı fidelerde meydana gelen rozetleşmeyi ortadan kaldırmak ve bitki gelişimine GA3*ün etkisini saptamak amacıyla 1996-1998 yıllan arasında Antalya Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Denemede yüksek sıcaklıklarda yetiştirilen fideler S, 12, 16 ve 20°C'a ayarlanmış iklim dolap ve odalarında, 30 gün süre ile vernalizisyona tabi tutulmuşlardır. Vernalizasyon uygulanmış ve uygulanmamış bitkilere 20, 30, 40, 50 ve iki defe 30 ppm konsantrasyonlannda sprey olarak GA3 uygulanmıştır. E. grandiflorum ev. Echo Fİ fidelerinde yüksek sıcaklıkların etkisiyle meydana gelen rozetleşmenin, 12-16°C'lerde 30 gün ve daha fazla vernalizasyon uygulanmasıyla ortadan kaldırılabileceği ve sürgün gelişiminin sağlanabildiği saptanmıştır. Bu uygulamalarda dikimdenVI vernalizasyon uygulamalarında ise bütün bitkiler rozet formda kalmışlar ve bitkiler ancak 282 ve 256 gün sonra çiçeklenmişlerdir. 8°C vernalizasyon uygulamalarında bitkilerin bir kısmı rozet ve yarı özet formda kalırken bazı bitkiler sürgün geliştirmişlerdir. Bu uygulamada bitki gelişmesi 12 ve 16°C'de vernalizasyon uygulamalarına göre daha yavaş olmuştur. GA3 uygulamaları rozetleşmiş bitkilerde rozet oluşumunu ortadan kaldırmamıştır. Vernalizasyona tabi tutulmuş bitkilere uygulanan farklı konsantrasyonlarda GA3, sürgün uzamasını arttırmıştır. Denemelerde en iyi sonuç; 16°C'de vernalizasyona tabi tutulmuş bitkilere 2 dej&,|ft ggitt. konsantrasyonlarında GA3 uygulamalarmdan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to break rosette formation of Eustoma grandiflorum and to determine the effects of GA3 on plant growth in order to induce bolting and produce flowers specifically for winter and spring production in Citrus and greenhouse research Institute in Antalya between 1996 and 1998. In the experiments, seedlings raised in summer at high temperatures were transferred to growth cabinets for another 30 days at 8, 12, 16 or 20°C constant with continuous illumination (1300-1500 lux) from fluorescent lamps. After transplanting, foliar GA3 (20, 30, 40, 50 and two times 300 ppm) was applied to plants either exposed to vernalized or control plants. It was determined that rosette formation occurring at high temperatures was broken and the plants developed normal elongated shoots if plants of Eustoma grandiflorum cv. Echo Fi kept at 12 or 16°C for 30 or more days. In these treatments plants were flowered 166 and 117 days after planting, whereas, plants exposed to 20°C and in controlvm treatment did not develop any shoots. They flowered was 256 and 282 days after planting. Some plants exposed to 8°C were in rosette and semirosette forms and some of them developed shoots. In this treatment plant growth was slower than the plants exposed to 12 and 16°C. GA3 spray did not break the rosette shape. However, GA3 application increased shoot elongation if the plants exposed to low temperatures (vernalization). The best result obtained from the plants exposed to 16°C and two times GA3 applications at 30 ppm.