Yeşil alan ve erozyon kontrol bitkisi olarak kullanılan bazı buğdaygillerin Tokat şartlarında yeşil alana uygunlukları ve tohum verimleri üzerinde araştırmalar
Investigations on seed yield and turf properties of some grasses grown for turfgrass and erosion control purpases in Tokat, Türkiye
  1. Tez No: 96473
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agrostis, Lolium, Pöâ, Festuca, Agropyron, Dactylis ve Bromus, serin iklim buğdaygilleri, çim alan, tohumluk verimi, sıra arası mesafesi, Bentgrass, ryegrass, bluegrass, fescue, wheatgrass, orchardgrass, bromegrass, cool season grasses, turfgrass, seed yield, row spacings
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET YEŞİL ALAN VE EROZYON KONTROL BİTKİSİ OLARAK KULLANILAN BAZI BUĞDAYGİLLERİN TOKAT ŞARTLARINDA YEŞİL ALANA UYGUNLUKLARI VE TOHUM VERİMLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR YILMAZ, Mustafa Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU Şubat, 2000, 220 sayfa Bu araştırma; Tokat ekolojik koşullarında Eylül 1996- Haziran 1999 tarihleri arasında yürütülmüştür. Agrostîs, Lolium, Poa, Festuca, Agropyron, Dactylis ve Bromus cinsleri içinde yer alan 12 türe ait 17 çeşit serin iklim buğdaygil bitkisinin yeşil alana uygunlukları ve tohumluk verimlerinin incelenmesi amacıyla iki farklı deneme kurulmuştur. Tohumluk verimlerinin incelendiği denemede 13 çeşit 20 ve 30 cm, 4 çeşit 40 ve 60 cm sıra arası mesafelerinde denenmiştir. Çeşitlerin çoğunda tohum verimi ve kalitesi oldukça yüksek gerçekleşmiş, ele alınan özellikler bakımından dar sıra aralıkları (20 ve 40 cm) geniş sıra aralıklarına göre daha olumlu sonuçlar vermiştir. Araştırmada kullanılan buğdaygillerden Agrostîs, Lolium, Poa ve Festuca cinslerine giren çeşitlerin çoğunluğu çim alanlarda aranan agronomik ve vejetasyon özellikleri açısından olumlu özellikler içermiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON SEED YIELD AND TURF PROPERTIES OF SOME GRASSES GROWN FOR TURFGRASS AND EROSION CONTROL PURPOSES IN TOKAT, TÜRKİYE YILMAZ, Mustafa Ph. D. in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Rıza AVCIO?LU February 2000, 220 pages This study was conducted under Tokat ecological conditions during the September 1996-June 1999 period. Seventeen cool season grass cultivars belonging to 12 species in Agrostis, Lolium, Poa, Festuca, Agropyron, Dactylis and Bromus genera were studied in two experiments to determine their turf properties along with their seed production features. Thirteen of 17 cultivars were grown in rows spaced 20 or 30 cm apart, and the remaining four cultivars were grown in rows spaced 40 or 60 cm apart in seed production experiment. Seed yield and quality was satisfactory with most of the cultivars. Narrow row spacings, 20 or 40 cm, gave better results for all seed production features studied. Most of the cultivars such as Agrostis, Lolium, Poa and Festuca were suitable as turfgrass based on the agronomical and vegetational criteria.