Parental impact on self-compassion: An analysis of guilt memory-sharing by Turkish emerging adults with a focus on the parental listener's role
Öz-şefkat üzerine ebeveyn etkisi: Türk beliren yetişkinlerin suçluluk anılarını paylaşımının ebeveyn dinleyici rolü özelinde analizi
  1. Tez No: 964787
  2. Yazar: SARRA ZNATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ BOYACIOĞLU BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otobiyografik Bellek, Olumsuz Anı Paylaşımı İşlevleri, Dinleyici, Olayın Merkeziliği, Ebeveynlik Stilleri, Öz-Şefkat, Autobiographical Memory, Negative Memory-Sharing Functions, Memories of Guilt, Listener, Event Centrality, Parenting Styles, Self-Compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu doktora tezi, Türkiye'de yaşayan beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin suçluluk duygusu içeren anılarını ebeveynleriyle paylaşma deneyimlerinin öz-şefkat üzerindeki etkisini, özellikle ebeveynin dinleme biçimi bağlamında incelemektedir. 1. Çalışma'da, algılanan ebeveynlik stilleri ile öz-şefkat düzeyleri arasındaki ilişki; ebeveynin dinleyici olarak algılanan özellikleri, anlatının duygusal değeri ve anlatı uzunluğu aracılığıyla analiz edilmiştir. 471 katılımcıdan elde edilen veriler, olumlu dinleyici özelliklerinin, olumlu duygusal değerin ve anlatının uzunluğunun, esnek ebeveynlik stili ile beliren yetişkin çocuklarda yüksek öz-şefkat düzeyi arasındaki olumlu ilişkiyi anlamlı şekilde aracıladığını ortaya koymuştur. Buna karşılık, olumsuz dinleyici özellikleri, olumsuz duygusal değer ve kısa anlatılar, otoriter ebeveynlik stili ile düşük öz-şefkat düzeyi arasındaki ilişkiye anlamlı ve pozitif yönde aracılık etmiştir. Katılımcılar babalarını daha iyi bir dinleyici olarak algılamıştır. Katılımcılar suçluluk içeren anılarını daha çok anneleriyle paylaşmayı tercih etmişlerdir. 2. Çalışma'da, 11 katılımcı ile gerçekleştirilen nitel görüşmeler aracılığıyla, ebeveyn tercihlerinin ardındaki nedenler ve paylaşımın algılanan işlevleri incelenmiştir. Anneler empati ve ulaşılabilirlik nedeniyle tercih edilirken, babalar mantıklı tavsiyeleri ve dinleme becerileriyle öne çıkmıştır. Tercih edilmeyen özellikler arasında annelerin olayları dramatize etmesi ve zayıf dinleme becerileri ile babaların ulaşılmazlığı ve sert eleştirileri yer almaktadır. 3. Çalışma, suçluluk duygusu içeren anıların birey için taşıdığı olay merkeziliği düzeyi ile öz-şefkat arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide anı paylaşımının algılanan işlevlerinin aracılık rolünü araştırmıştır. 308 katılımcıdan elde edilen veriler, sosyal işlevin bu olumsuz ilişkiyi zayıflattığını; benlik işlevinin ise güçlendirdiğini göstermiştir. Tutarlı olarak, katılımcıların çoğu annelerini dinleyici olarak tercih etmiştir. Ayrıca, anılarının anneleri için babalarına kıyasla daha önemli olduğunu algılamışlardır. Bulgular, alan yazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines how Turkish emerging adults' experiences of sharing guilt-related memories with their parents impact their self-compassion, with a focus on their perception of parental listening. Study 1 examined the relationships between perceived parenting styles and self-compassion, with mediation by listener characteristics, emotional valence, and narrative length. Data from 471 participants revealed that negative listening characteristics, negative emotional valence, and short narratives significantly and positively mediated the relationship between an authoritarian parenting style and low self-compassion levels. Fathers were perceived as better listeners, while mothers were the preferred confidants. Study 2 employed semi-structured interviews with 11 participants to explore why emerging adults prefer one parent over the other. Mothers were favored for their empathy and availability, while fathers were valued for their listening skills and logical advice. Unpreferred characteristics included mothers' dramatization and poor listening skills, as well as fathers' unavailability and harsh criticism. Study 3 investigated the relationship between the event centrality of guilt memories and self-compassion through the mediating role of perceived functions of memory-sharing. With 308 participants, results showed that the social function buffered the negative link between event centrality and self-compassion, while the self-function intensified it. Consistently, most participants preferred their mothers as listeners. Participants perceived that their memories were more important to their mothers than to their fathers. Results are discussed in light of the literature.