Meme kanseri patogenezinde RPS26P25 pseudogeninin rolünün araştırılması
Investigation of the role of RPS26P25 pseudogene in breastcancer pathogenesis
- Tez No: 964830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAKİYE GÖKER BAĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, RNA interferansı, pseudogen, hücre canlılığı, apoptoz, Breast cancer, RNA interference, pseudogene, cell viability, apoptosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kanser, hücrelerin genetik ya da epigenetik modifikasyonlardan dolayı kontrolsüz çoğalmasıyla karakterize bir hastalık grubudur. Meme kanseri, özellikle kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, gelişmiş ülkelerde görülme oranı %10'un üzerindedir. Güncel araştırmalar, yakın geçmişe kadar genomun işlevsiz bölümleri olarak değerlendirilen pseudogenlerin kanserlerde önemli düzenleyici roller oynayabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, daha önce meme kanserinde araştırılmamış olan RPS26P25 pseudogeninin in vitro hücre modellerinde incelenerek, meme kanseri patogenezinde ve tedavisinde olası rolünün aydınlatılması amaçlanmıştır. Çalışmada, ticari olarak temin edilen MCF7 ve MDA-MB-231 hücre hatları kullanılacaktır. Hücreler, %10 FBS, %1 L-glutamin ve %1 Penisilin-Streptomisin içeren RPMI besiyerinde 37°C, %95 nem ve %5 CO2 koşullarında inkübe edilecektir. RPS26P25 pseudogeninin ekspresyon seviyeleri, qRT-PCR yöntemi ile belirlenecektir. RNA izolasyonunun ardından cDNA sentezi gerçekleştirilecektir. Genin susturulması için siRNA kullanılarak hücreler transfekte edilecek ve susturma sonrası RNA seviyeleri qPCR ile doğrulanacaktır. Susturma işlemlerinin ardından hücre canlılığı MTT testiyle, apoptoz Annexin V-FITC boyama ve flow sitometri ile, hücre döngüsü ise PI boyama yöntemiyle analiz edilecektir. Tüm deneyler üç tekrarlı yapılacak ve istatistiksel analizler Graphpad Prism yazılımı ile gerçekleştirilecektir. Bu çalışmanın, meme kanserinde RPS26P25 pseudogeninin patogenezdeki rolünü aydınlatması ve bu genin olası bir tedavi hedefi olarak potansiyelinin değerlendirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a group of diseases characterized by the uncontrolled proliferation of cells due to genetic or epigenetic modifications. Breast cancer is the most common type of cancer, especially in women, and its incidence is over 10% in developed countries. Current research shows that pseudogenes, which until recently were considered dysfunctional parts of the genome, may play important regulatory roles in cancers. In this study, it was aimed to elucidate the possible role of the RPS26P25 pseudogene, which has not been investigated before in breast cancer, in the pathogenesis and treatment of breast cancer by examining it in in vitro cell models. In the study, commercially available MCF7 and MDA-MB-231 cell lines will be used. Cells will be incubated in RPMI medium containing 10% FBS, 1% L-glutamine and 1% Penicillin-Streptomycin at 37°C, 95% humidity and 5% CO2. Expression levels of the RPS26P25 pseudogene will be determined by the qRT-PCR method. Following RNA isolation, cDNA synthesis will be performed. Cells will be transfected using siRNA to silence the gene and post-silencing RNA levels will be confirmed by qPCR. Following silencing procedures, cell viability will be analyzed by MTT test, apoptosis by Annexin V-FITC staining and flow cytometry, and cell cycle by PI staining method. All experiments will be performed in triplicate and statistical analyzes will be performed with Graphpad Prism software. This study is expected to elucidate the role of the RPS26P25 pseudogene in the pathogenesis of breast cancer and contribute to the evaluation of the potential of this gene as a possible therapeutic target.