Büyük Menderes ovasında pamuk bitkisinde kısıtlı sulama uygulamasının verim ve bazı kalite özelliklerine etkilerinin araştırılması
Research on determining effects of yield and some quality parameters of cotton under deficit irrifation conditions in Büyük Menderes plain
  1. Tez No: 96485
  2. Yazar: ERSEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AZİZ BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, kısıtlı sulama, su verim ilişkisi, su kullanım randımanı, Cotton, deficit irrigation, water yield relation ship, water use efficiency
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
V ÖZET BÜYÜK MENDERES OVASINDA PAMUK BİTKİSİNDE KISITLI SULAMA UYGULAMASININ VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTHOLMASI YILMAZ, Ersel Doktora Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi Prof. Dr. Aziz BALCI Aralık 1999, 137 sayfa Bu Araştırma Büyük Menderes Ovası ekolojik şartlarında Nazilli-84 Pamuk çeşidinin kısıtlı sulama koşullarında suya bağlı üretim fonksiyonlarının ve su-verim ilişkilerinin belirlenmesi amacı ile ele alınmıştır. Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde tınlı ve milli-tınlı bünyeli Büyük Menderes serisi topraklan üzerinde 1997 ve 1998 yıllarında yürütülmüştür. Sulama konulan değişik su düzeylerini ve sulama sayılarını içerecek biçimde düzenlenmiştir. Bitkileri büyümenin farklı dönemlerinde ve vejetatif gelişme ve çiçeklenme dönemlerinde 3 farklı su düzeylerinde sulanmışlardır. Konulara ve sulama düzeylerine bağlı olarak 22.50-502 mm arasında değişen miktarlarda sulama suyu uygulanmıştır. Mevsimlik ortalama su tüketimi ise 238.76-648.94 mm arasmda değişmiştir. Ortalama en yüksek verim tam su alan (WW) konusunun Sı sulama düzeyinden (526 kg/da), en düşük verim ise susuz konudan 214.5 kg/da elde edilmiştir. Ortalama toplam su kullanım randımanı (TWUE) değerleri 0.56 - 1.14 kg/m3 arasmda hesaplanmıştır. Ortalama verim tepki etmeni (ky), su kısıntısının tüm mevsime eşit yayıldığı koşullarda 1,05 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCH ON DETERMINING EFFECTS OF YIELD AND SOME QUALITY PARAMETERS OF COTTON UNDER DEFICIT IRRIGATION CONDITIONS IN BÜYÜK MENDERES PLAIN Department of Agricultural Structure and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Aziz BALCI December 1999, 137 pages This research was carried out to determine water-yield relationships and production parameters as a function of water for Nazilli-84 cotton variety under deficit irrigation conditions in Büyük Menderes plain. The experimental site was composed of loamy and silty - loam soils and located in Research and Application Farm of Agricultural Faculty in Adnan Menderes University. Irrigation treatments were arranged by different irrigation amount and different irrigation numbers. Crops were irrigated at different growth stages and at vegatative and flowering stages with 3 different water levels. Irrigation amounts ranged from 22.50 mm to 502 mm depending on the treatments and irrigation levels. Avarage seasonal evapotranspiration values were between 238.76 and 648.94 mm. Avarage maximum and minimum yields were 526 kg/da from fully (WW) irrigated treatment with Si irrigation level and 214.5 kg/da from dry treatment, respectively. Avarage total water use efficiency (TWUE) values were between 0.56 and 1.14 kg/m3. The avarage yield response factor (ky) was estimated as 1,05 for the overall growing season when water deficits were equally distributed throughout the growing season.