Application of low pressure wet air oxidation to Afyon alcaloide factory wastewater
Düşük basınçlarda sıvı fazda hava ile oksidasyon prosesinin Afyon alkaloit fabrikası atıksuyuna uygulanması
- Tez No: 96484
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEN ALPAY, PROF. DR. SÜHEYDA ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: wastewater treatment, wet air oxidation, COD removal
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
IV ÖZET DÜŞÜK BASINÇLARDA SIVI FAZDA HAVA İLE OKSİDASYON PROSESİNİN AFYON ALKALOİT FABRİKASI ATIKSUYUNA UYGULANMASI KAÇAR, Yasemin Doktora Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof.Dr.Erden ALPAY Prof.Dr.Süheyda ATALAY Ekim 2000, 104 sayfa Bu çalışmada Afyon (Türkiye) alkaloit fabrikasının biyolojik arıtıma karşı oldukça dirençli olan atıksuyunun (KOÎ= 26.65 kg/m3, BOİ5= 3.95 kg/m3)“Wet Air Oxidation (WAO)”prosesi ile ön arıtımı incelenmiştir. Oksidasy on reaksiyonu, yüksek sıcaklık ve basınca dayanıklı, titanyum malzemeden yapılmış bir bubble reaktörde (ID=44 mm, OD= 48 mm, L= 500 mm) gerçekleştirilmiştir. Deneyler, atıksuyun oksidasyonu üzerine; bir ve iki kademeli oksidasyonun hangisinin avantajlı olduğunu ve basmç, pH, sıcaklık, katalizör tipi, katalizör yüklemesi, gaz kaynağı olarak hava veya oksijenin kullanılmasının etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ayrıca, bazı deneylerin sonunda, yüksek miktarlarda organik madde içeren atıksularda, biyolojik olarak parçalanabilirliğin önemli bir göstergesi olan BOİ5/KOİ oranı, belirlenmiştir. Katalizör olarak Co+2, Fe+2, Fe+2+Ni+2, Cu+2+Mn+ gibi metal tuzlarının kullanılmasıyla, iki saatlik reaksiyon (T=150°C, P=6.5 atm, hava akış hm=1.57xl0"5, pH=7.0) sonunda, BOİ5/KOİ oram, yaklaşık olarak 0.15'den 0.5'in üzerine çıkarılmıştır. İlave olarak, alkaloit fabrikası atıksuyunun WAO kinetiği iki basamaklı reaksiyon şeklinde modellenmiştir. Oksidasyon reaksiyonu, her iki basamak için, KOİ konsantrasyonuna göre birinci mertebeden ve oksijen konsantrasyonuna göre ikinci mertebeden bulunmuştur. Aktivasyon enerjilerinin değeri ise 4.93xl04-7.85xl04 kJ/kmol aralığında tesbit edilmiştir. Anahtar sözcükler; atıksu arıtımı, wet air oxidation, KOİ giderimi.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT APPLICATION OF LOW PRESSURE WET AIR OXIDATION TO AFYON ALCALOIDE FACTORY WASTEWATER KAÇAR, Yasemin Ph.D. in Chemical Engineering Supervisors: ProfDr.Erden ALPAY Prof.Dr.Süheyda ATALAY Ekim 2000, 104 page In this work, pretreatment of Afyon (Turkey) alcaloide factory wastewater, a typical high strength industrial wastewater (COD= 26.65 kg/m3, BOD5= 3.95 kg/m3) was carried out by“Wet Air Oxidation (WAO)”process. The process was performed in a high pressure titanium bubble reactor (ID=44 mm, OD=48 mm, L=500 mm). Experiments were conducted to see the advantages of one stage and two stage oxidation and the effect of pressure, pH, temperature, catalyst type, catalyst loading and air or oxygen as a gas source on the oxidation of the wastewater. In addition, BOD5/COD ratios of the effluents, which is generally regarded as an important index of biodegradability of a high strength industrial wastewater, were determined at the end of some runs. After a two hour oxidation (T=150 °C, P=6.5 atm, air flow rate=1.57xl0"5 m3/s, pH=7.0), BOD5/COD ratio was increased from 0.15 to above 0.5 by using metal salts such as Co+2, Fe+2, Fe+2+Ni+2, Cu+2+Mn+2 as catalyst. Also, the kinetics of WAO of alcaloide factory wastewater was modelled by assuming two distinct steps. Kinetics of the both steps was found to be first order with respect to COD concentration and second order with respect to oxygen concentration. The values of activation energies were found to be in the range of 4.93xl04-7.85xl04 kJ/kmol.