Üçüncü basamak bir hastanede kronik hastalığı olan çocukların bağışıklama düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the immunisation level of children with chronic diseases in a tertiary hospital
  1. Tez No: 964858
  2. Yazar: MURAT ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ULUKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, bağışıklık, kronik hastalık, sosyal pediatri, Vaccine, immunization, chronic disease, social pediatrics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Üçüncü Basamak Bir Hastanede Kronik Hastalığı Olan Çocukların Bağışıklama Düzeyinin Değerlendirilmesi Bağışıklama kişinin bağışıklık sistemini doğal olmayan yollarla uyararak enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmasını ve güçlenmesini sağlama sürecidir. Aşılama, bağışıklık sisteminin bir hastalığa karşı bağışıklık oluşturmasına yardımcı olmak için bir aşının yapılmasıdır. Aşılama uygulamalarının çocuklarda bulaşıcı hastalıkların insidansını azaltıcı etkisiyle birlikte gelişebilecek morbidite ve mortaliteyi önleyici etkisi vardır. Özellikle kronik hastalığı olan çocuklar bulaşıcı hastalıklara karşı daha hassastır. Bazı çocukluk çağı kronik hastalığının seyri sırasında araya giren basit enfeksiyonlar bile hastalığın gidişatını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden aşılama durumunun ortaya konması ve eksik aşıların tamamlanması önem arz etmektedir. Kronik nörolojik, metabolik, kardiyak, renal hastalığı olan çocukların aşılama durumları ve hastalık seyrine etkisi ile ilgili ayrı ayrı çalışmalar vardır. Mart 2024-Haziran 2024 arasında Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatri Kliniğine ayaktan başvuran veya yatırılarak izlenen yan dal polikliniklerinden takipli 1 ay -18 yaş arasındaki, ebeveynleri tarafından onay verilen 256 çocuk araştırmaya dahil edilmiştir. Sağlık İstatistiği yıllığı verileri incelendiğinde aşı takviminde yer alan aşıların aşılanma hızlarının giderek arttığı görülmektedir. Aynı zamanda eklenen antijen sayılarında da yıllar içinde artış olmuştur. Özellikle yeni eklenen antijenlerin kronik hastalığı olan çocuklar için planlanması önem arz etmektedir. Çalışmamızda rutin aşı şemamıza göre eksik aşılı oranı düşük olmakla birlikte aşı takvimimizde yer almayan aşıların uygulanma oranları da çalışmamızda düşük bulunmuştur. Rutin aşı takviminde olmayan rotavirüs ve meningokok aşılarının yapılma oranları değerlendirildiğinde sırasıyla %9 ve%4,7 olarak bulunmuştur. HPV aşısı çalışma grubunda yalnızca 1 hastada yapılmıştır. İnfluenza aşısının uygulanma hızı rotavirus ve meningokok aşıları kadar düşük düzeyde olmasa da oldukça düşük düzeyde kalmıştır. Sağlık Bakanlığının sürdürdüğü her antijen için %95 aşılanma oranına ulaşmak ve devamlılığının sağlanması, 5 yaş altı eksik aşılı ve aşılanmamış çocukları tespit ederek aşılanmasının sağlanması kronik hastalığı olan çocuklar için de ayrıca ele alınarak planlanmalıdır. Aşılanma hedefine toplumun katılımının da sağlanması istenen hedefler arasındadır. Kronik hastalığı olan çocukların artmış enfeksiyon ve komplikasyon riski nedeniyle toplum bağışıklığı ile enfeksiyon kontrolünün sağlanması için gerek sağlık personeli gerekse ebeveynlerin farkındalığının arttırılması yarar sağlayacaktır. Kronik hastalığa sahip çocukların ailelerin hastalık ve aşılanma ile ilgili bilgi seviyesi, benzer şekilde hekimlerin kronik hastalığı olan çocukların bağışıklanmasıyla ilgili tutum ve bilgi düzeyini içeren geniş kapsamlı çalışmalar ile aşılanma durumunu etkileyen geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Multidisipliner yaklaşım kronik hastalığı olan çocukların izleminde önemli yer tutmaktadır. Sosyal pediatri konusunda eğitimli hekimlerin varlığının kronik hasta çocukların bağışıklanması ile ilgili farkındalığın artmasına katkı sağlayabilir. Bu açıdan özellikli hasta izlemi yapan üçüncü basamak hastaneler ile birlikte diğer hastanelerde sosyal pediatri uzmanlarının varlığı sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of The Immunisation Level of Children with Chronic Diseases in a Tertiary Hospital Immunization is the process of unnaturally stimulating a person's immune system to protect and strengthen it against infectious diseases. Vaccination is the administration of a vaccine to help the immune system build immunity against a disease. Vaccination practices have the effect of reducing the incidence of infectious diseases in children and preventing morbidity and mortality that may develop. Especially children with chronic diseases are more susceptible to infectious diseases. Even simple infections that intervene during the course of some childhood chronic diseases can negatively affect the course of the disease. Therefore, it is important to determine the vaccination status and to complete the missing vaccines. There are separate studies on the vaccination status of children with chronic neurological, metabolic, cardiac and renal diseases and their effect on the course of the disease. Between March 2024 and June 2024, 256 children between the ages of 1 month and 18 years who were admitted to the Pediatrics Clinic of Mersin Şehir Training and Research Hospital as outpatients or followed up inpatient at sub-branch outpatient clinics and whose parents gave consent were included in the study. When the data of the Health Statistics Yearbook are examined, it is seen that the vaccination rates of the vaccines included in the vaccination calendar are gradually increasing. At the same time, the number of antigens added has also increased over the years. It is especially important to plan the newly added antigens for children with chronic diseases. In our study, although the rate of under-immunization according to our routine vaccination schedule was low, the rates of administration of vaccines not included in our vaccination schedule were also found to be low in our study. The rates of rotavirus and meningococcal vaccines not included in the routine vaccination schedule were found to be 9% and 4.7%, respectively. HPV vaccine was administered in only 1 patient in the study group. Although the rate of administration of influenza vaccine was not as low as rotavirus and meningococcal vaccines, it remained at a very low level. Achieving and sustaining the 95% vaccination rate for each antigen maintained by the Ministry of Health, identifying under-vaccinated and unvaccinated children under the age of 5 and ensuring their vaccination should also be planned for children with chronic diseases. Ensuring community participation in the vaccination target is also among the desired goals. Due to the increased risk of infection and complications in children with chronic diseases, it will be beneficial to increase the awareness of both health personnel and parents to ensure community immunity and infection control. There is a need to conduct comprehensive studies on the level of knowledge of families of children with chronic diseases about the disease and immunization, similarly, comprehensive studies on the attitudes and knowledge level of physicians about immunization of children with chronic diseases, and comprehensive studies affecting the vaccination status. Multidisciplinary approach has an important place in the follow-up of children with chronic diseases. The presence of physicians trained in social pediatrics may contribute to raising awareness about immunization of chronically ill children. In this respect, the presence of social pediatricians should be ensured in tertiary care hospitals and other hospitals with special patient follow-up.