8 x 8 diallel melez arpa pupulasyonunda bazı tarımsal ve kalite özelliklerinin kalıtımı
Inheritance of certain agronomical and quality characteristics a 8 x 8 diallel cross barley population
- Tez No: 96488
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN B. YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, (Hordeum vulgare L.), Jinks-Hayman Tipi Diallel Melez Yöntemi, Protein, Verim ve Verim Komponentleri, Barley, (Hordeum vulgare L.), Jinks-Hayman Type Diallel Analysis, protein, yield and yield components
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET 8X8 DİALLEL MELEZ ARPA POPULASYONUNDA BAZI TARIMSAL VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI NİKSARLI, Firdevs Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr.Metin B. YILDIRIM Aralık 2000, 90 Sayfa Sekiz arpa çeşidinin resiproksuz diallel Fi melezleri ve ebeveynleri 1998-1999 ekim yılında Bornova'da yetiştirilmiş ve ölçülen tarımsal ve kalite özellikler Jinks-Hayman metoduna göre değerlendirilerek populasyonun genetik yapısı hakkında aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir. İncelenen diallel melez arpa populasyonunda bitki ıslahında yararlanılacak düzeyde bir genetik varyasyon mevcuttur. Özellikler arasında bitki boyu, kardeş sayısı, parsel verimi, bin dane ağırlığı ve protein miktarı özellikleri için dominantlık durumu vardır. Bu özellikler arasında bitki boyu, başak boyu, bayrak yaprağı eni, bin dane ağırlığı için kısmi dominantlık; bayrak yaprağı boyu, kardeş sayısı, parsel verimi ve protein miktarı için ise üstün dominantlık durumu söz konusudur. Ebeveynlerden Schoorer, Quantum, Nomad ve Vulga araştırılan özelliklerin birçoğunda dominant görülmektedir. Kalıtım derecesi bitki boyu için en yüksek (0,6); protein miktarı için ise en düşük (0,08) olarak bulunmuştur. Dar anlamda kalıtımVI derecesi 0,08-0,6; geniş anlamda kalıtım derecesi ise 0,43-0,69 arasında değişim göstermiştir. İncelenen populasyonda bitki boyu, başak boyu ve bin dane ağırlığı özellikleri için seleksiyon uygulanacak nitelikte kombinasyonlar vardır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INHERITANCE OF CERTAIN AGRONOMICAL AND QUALITY CHARACTERISTICS IN A 8X8 DIALLEL CROSS BARLEY POPULATION NİKSARLI, Firdevs Ph.D.Thesis, Field Crops Dept. Supervisor: Prof. Dr. Metin B. YILDIRIM December 2000, 90 pages The Fi progeny of a 8x8 half diallel cross barley population was grown at Bornova in 1998-1999 in order to study its genetic structure and the traits measured were analyzed employing the techniques of Jinks-Hayman type diallel analysis. The conclusions drawn are summarized as folio wings: Genetic variation in the cross population was significantly high for the traits studied. Plant height, spike length, number of tillers, thousand kernel weight and protein content expressed significant levels of dominant variance. Partial dominance was found to be prevalent for plant height, flag leaf width and thousand kernel weight and over-dominance could be effective on flag leaf length, number of tillers and protein content Schoorer, Quantum, Nomad and Vulga, showed dominance for all the traits investigated. Heritability estimates were the highest (0,6) for plant height and the lowest for protein content (0,08). Heritabilities of the traits ranged between 0,08 and 0,6.VIII Selection could be applied with success to: plant height, spike length and thousand kernel weight in this population.