Şekil ve anlam açısından arap dilinde marife ve nekre olgusu
The phenomenon of definite and indefinite nouns in Arabic in terms of form and meanings
- Tez No: 965073
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap dili, isim, marife, nekre, meânî, ma'ne'l-ma'nâ, Arabic language, noun, definite, indefinite, semantics, meta-meaning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmamızda, Arapça'da isimlerin marife ve nekre oluşları hem biçimsel hem de anlamsal düzlemde ele alınarak, gramatik ayrımın bağlam içerisinde kazandığı anlamlar ve taşıdığı işlevler tahlil edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, kelime türleri bağlamında isimler, marifelik ve nekrelik bakımından klasik dilbilgisel yaklaşımlar çerçevesinde incelenmiş; ardından bu kavramların meânî ilmi içerisindeki yeri ve anlam boyutları değerlendirilmiştir. Marifelik ve nekrelik, yalnızca dilbilgisel bir tasnifin ötesinde, sözün muhatap nezdinde tesirini artıran, söyleyen ile muhatap arasında anlam köprüsü kuran ve sözün hedeflenen maksada ulaşmasına katkı sağlayan güçlü anlatım unsurlarıdır. Bu bağlamda, söz konusu kavramların dil içindeki işlevselliği ve anlam inşasındaki rolü, örneklemeler ve bağlamsal analizler ışığında ortaya konmuştur. Tezimiz, marife ve nekre isimlerin anlam yönelimlerini belirleyen unsurları açıklığa kavuşturarak, Arap dilinde sözel ifadenin inceliklerine dair daha kapsamlı bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the formation of nouns as definite or indefinite in Arabic is examined both morphologically and semantically. The analysis explores how this grammar distinction gains meaning and function within specific contexts and communicative purposes. In the first stage, nouns are considered under part-of-speech classifications within classical grammatical frameworks, examining definiteness and indefiniteness. Subsequently, these categories are evaluated within the semantic discipline, highlighting their roles in meaning construction. Definiteness and indefiniteness are shown to go beyond a mere grammatical classification. They serve as powerful rhetorical tools that enhance the impact of speech on its audience, build meaningful connections between speaker and listener, and help the words achieve their intended purpose. In this context, the study demonstrates how these categories function and shape meaning through representative examples and contextual analysis. By clarifying the key factors that determine meaning directions in definite and indefinite nouns, this thesis aims to offer a more comprehensive perspective on the subtleties of Arabic verbal expression.