İstanbul'da bulunan Ordu ili sivil toplum kuruluşlarının sosyo-kültürel açıdan incelenmesi
Socio-cultural analysis of non-governmental organizations of Ordu province in İstanbul
  1. Tez No: 965074
  2. Yazar: İSMAİL ALANTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BİLGE SAVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşu, Vakıf, Dernek, İstanbul, Ordu, Non-Governmental Organization, Foundation, Association, Istanbul, Ordu
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Birçok sebeple gerçekleşen iç göç hem göçü veren hem de göçü alan şehirler için toplumsal, ekonomik ve kültürel açıdan önemli değişiklikler ortaya çıkarmaktadır. Büyük kente göç eden insanların buradaki yaşamlarına uyum sağlama sürecinde birbirleriyle yardımlaşma içinde olmaları, onlara kolaylıklar sağlamaktadır. Göç edilen kentte, aynı memleketten gelen insanlar arasında kurulan dayanışma ilişkisini ifade eden hemşehrilik kavramı, bireylerin farklı bir şehirde ortak kimlik temelinde buluşmalarını sağlar. Bu bağlamda hemşehrilik, kent hayatının zorluklarına karşı birlikte mücadeleyi ve kültürel kimliğin korunmasını mümkün kılar. Bu çalışmada, Ordu ilinden İstanbul'a göç eden insanların oluşturdukları STK'ların sosyo-kültürel işlevleri analiz edilmiştir. İstanbul'da faaliyet gösteren STK'lar, görüşme, gözlem, doküman analizi ve anket yöntemleriyle incelenerek yapıları, faaliyetleri ve hemşehriler üzerindeki etkileri ortaya konmuştur. Hemşehriler, kent yaşamına uyum sağlama süreçlerinde birbirlerine destek verirken, vakıf ve dernekler aracılığıyla bu dayanışmayı kurumsallaştırmışlardır. Çalışmada, Ordu ili STK'larının toplumsal, kültürel ve ekonomik işlevleri detaylandırılmış; ayrıca STK'ların Ordulu hemşehrilerin aidiyet duygusunun oluşumundaki rolü değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda STK'ların bireysel ve toplumsal anlamda önemli potansiyel içerdikleri ancak bu potansiyele tam anlamıyla ulaşılabilmesi ve değerlendirilebilmesi için faaliyetlerin nitelik ve niceliklerinin iyileştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Özellikle kültürel etkinliklerin çeşitlendirilmesi, ekonomik destek ağlarının genişletilmesi ve dijital platformların etkin kullanımı, STK'ların etkisini artırabilecek alanlar olarak öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Internal migration, which occurs for various reasons, brings about significant social, economic, and cultural changes for both the sending and receiving cities. The mutual support among individuals who migrate to large cities facilitates their adaptation to urban life. The concept of hometown-based solidarity (hemşehrilik), which refers to the bonds formed among people from the same hometown, enables individuals to come together on the basis of a shared identity in a different city. In this context, hometown-based solidarity makes it possible to face the challenges of urban life collectively and to preserve cultural identity. This study analyzes the socio-cultural functions of civil society organizations (CSOs) established by people who migrated from Ordu province to Istanbul. The CSOs operating in Istanbul were examined through interviews, observations, document analysis, and surveys in order to identify their structures, activities, and their effects on fellow townspeople (hemşehri). While fellow townspeople support each other during the process of adapting to urban life, they have institutionalized this solidarity through foundations and associations. The study elaborates on the social, cultural, and economic functions of Ordu-based CSOs and evaluates the role of these organizations in fostering a sense of belonging among Ordu-origin fellow townspeople. The study concludes that while CSOs hold significant potential both individually and socially, in order to fully realize and benefit from this potential, the quality and scope of their activities must be improved. Particularly, the diversification of cultural events, expansion of economic support networks, and effective use of digital platforms have emerged as key areas that can enhance the impact of CSOs.