Karaciğer nakli enstitüsünde çalışan hemşirelerin organ nakli ve bağışı konusundaki görüşleri
Opinions of nurses working in liver transplant institute on organ transplantation and donation
- Tez No: 965093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Organ Nakli, Organ Bağışı, Karaciğer Nakli Enstitüsü, Nursing, Transplantation, Organ Donation, Liver Transplant Institute
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Karaciğer Nakli Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Karaciğer Nakli Enstitüsünde Çalışan Hemşirelerin Organ Nakli ve Bağışı Konusundaki Görüşlerinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsünde çalışan hemşirelere Temmuz 2021 tarihinde, TÖTM Karaciğer Nakli Enstitüsünde çalışmakta olan 83 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak 32 soruluk anket formu kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 24.0 istatistiksel veri değerlendirme programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Organ bağışı yapan hemşirelerin sayıca az olduğu, hemşirelerin organ bağışının yapılacağı yer konusunda bilgilerinin yüksek düzeyde olduğu, hemşirelerin organ bağışı konusunda yakınlarını yönlendiriyor oldukları, organ bağışı ve nakli konusunda halkın bilinçlendirilmesi adına yetkililerden beklentilerinin olduğu bulgulanmıştır. Sonuç: Hemşireler arasında organ bağışı yapanlar oldukça düşük seviyededir. Hemşireler organ bağının yapılacağı yerler konusunda bilgi sahibidirler. Hemşireler organ bağışı ve nakli konusunda eğitim almışlardır, çoğunluğu aldığı bu eğitimden dolayı bu konudaki bilgi düzeyini yeterli olarak görmektedir. Hemşireler organ bağışı ve nakline yakınlarını yönlendirmektedirler. Araştırmaya katılan hemşireler organ nakli ve bağışı konusunda halkın bilinçlendirilmesi açısından yetkili makamlarda bulunanlardan bilgilendirici yönde beklentileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the views of the nurses working at the Liver Transplant Institute on the Subject of Organ Transplantation and Donation. Material and Method: The research is descriptive in nature. The study was conducted with 83 nurses working at TÖTM Liver Transplant Institute in July 2021 to nurses working at İnönü University Turgut Özal Medical Center Liver Transplant Institute. A 32-item questionnaire was used as a data collection tool in the study. The research data were carried out with the SPSS 24.0 statistical data evaluation program. Results: It has been found that the number of nurses donating organs is low, the nurses have a high level of knowledge about the place where organ donation will be made, the nurses direct their relatives about organ donation, and they have expectations from the authorities in order to raise public awareness about organ donation and transplantation. Conclusion: Organ donors among nurses are at a very low level. Nurses have information about the places where organ donation will be made. Nurses have received training on organ donation and transplantation, and most of them consider the level of knowledge on this subject to be sufficient due to the training they have received. Nurses direct their relatives to organ donation and transplantation. The nurses participating in the research have informative expectations from the authorities in terms of raising public awareness about organ transplantation and donation.