Kırılgan beşlideki makroekonomik gelişmelerin ekonomik belirsizliğe etkisi
The effect of macroeconomic developments in the fragile five on economic uncertainty
  1. Tez No: 965101
  2. Yazar: UMUT UZUNLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Makroekonomik belirsizlik, Macroeconomic uncertainty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme, 21. yüzyılın en belirleyici olgularından biri olarak, ulus devletlerin sınırlarını aşan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi etkileşimleri yoğunlaştıran bir süreçtir. Artan karşılıklı bağımlılık ilişkileriyle karakterize olan bu süreç, teknoloji, kültür, ticaret, siyaset, çevre, sağlık, eğitim, demografi, güvenlik, hukuk ve enerji gibi birçok alanda hem eşi benzeri görülmemiş fırsatlar hem de karmaşık zorluklar yaratmaktadır. Pandemiler, savaşlar, ekonomik ve siyasi krizler gibi küresel ölçekte yaşanan olumsuzluklar, bu karşılıklı bağımlılık içinde olan ülkeleri ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin bu belirsizlik ortamlarından nasıl etkilendiğini analiz etmektir. Çalışmanın odağını, 2013 yılında yatırım bankası Morgan Stanley tarafından“Kırılgan Beşli”(FragileFive) olarak adlandırılan Türkiye, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Hindistan ekonomileri oluşturmaktadır. Çalışmada, küresel belirsizliklerin söz konusu ülke ekonomileri üzerindeki etkilerini analiz edebilmek için, GARCH (Genelleştirilmiş Otoregresif Koşullu Değişen Varyans) modeli ve Panel PMG yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, ekonomik belirsizliğin hem geçmiş şoklardan etkilendiğini hem de bu şokların kalıcılık özelliği taşıdığını göstermektedir. Yapılan panel PMG analizi sonuçları ise söz konusu ülke ekonomilerdeki enflasyonun ekonomik belirsizliği arttıran bir unsur olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın, yalnızca belirsizlik olgusunun dinamik yapısını anlamaya katkı sunmakla kalmadığı, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerde uygulanacak para ve maliye politikalarının tasarımında politika yapıcılara yol gösterici nitelikte bulgular sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization, as one of the most defining phenomena of the 21st century, is a process that intensifies economic, social, cultural, and political interactions beyond the borders of nation-states. Characterized by increasing interdependence, this process generates both unprecedented opportunities and complex challenges across a wide array of fields, including technology, culture, trade, politics, politics, politics, environment, health, education, demography, security, law, and energy. Adverse global events—such as pandemics, wars, and economic or political crises—can have profound impacts on countries embedded in this web of interdependence.The primary objective of this study is to analyze how the economies of developing countries are affected by such environments of uncertainty. The study focuses on the economies of Turkey, Brazil, Indonesia, South Africa, and India—collectively referred to as the“Fragile Five”by investment bank Morgan Stanley in 2013. In order to examine the effects of global uncertainties on these economies, the study employs the GARCH (Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity) model and Panel PMG (Pooled Mean Group) estimation methods.The findings indicate that economic uncertainty is influenced by past shocks and that these shocks exhibit persistence. Moreover, the results of the panel PMG analysis reveal that inflation is a factor that exacerbates economic uncertainty in the selected countries. This study not only contributes to the understanding of the dynamic nature of uncertainty but also offers evidence that may guide policymakers in designing monetary and fiscal policies for developing economies.