Kırılgan yaşlı bireylerde egzersiz eğitiminin fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of exercise training on functionality in frail elderly
- Tez No: 420141
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KIRDI, ÖĞR. GÖR. AYDIN MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, Egzersiz, Fonksiyonellik, Yaşlı, Frailty, Exercise, Functionality, Elderly
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada kırılgan yaşlı bireylerde egzersiz eğitiminin etkisi araştırıldı. Çalışmaya 48 kırılgan tanısı alan yaşlı birey dahil edildi. Bireyler rastgele 3 gruba ayrıldı. Birinci grup 16 kişiden (77-93 yaş) oluştu ve düşük şiddetli egzersizler uygulandı, ikinci grup 16 kişiden (69-96 yaş) oluştu ve yüksek şiddetli egzersizler uygulandı. Kontrol grubu 16 kişiden (76-93 yaş) oluştu ve herhangi bir egzersiz programı verilmedi. Egzersiz eğitim programı kuvvetlendirme, denge ve esneklik parametreleri içerdi ve günde 40-50 dakika, haftada 3 gün ve 8 hafta boyunca fizyoterapist eşliğinde uygulandı. Bireylerin, Sosyo-demografik bilgileri, kognitif fonksiyon, kas kuvveti, duyu, denge, fiziksel performans, esneklik, yorgunluk, düşme, yaşam kalitesi, depresyon ve günlük yaşam aktivitesi değerlendirmeleri tedavinin başlangıcında ve sonunda kaydedildi. Egzersiz eğitimi sonrasında 3 grupta da Mini Mental Durum Testi sonuçlarında anlamlı değişim görülmedi (p>0.05). Gruplararası karşılaştırmada yaşam kalitesi, duyu testi ve kısa fiziksel performans testi sonuçlarında yüksek şiddetli egzersiz grubunun düşük şiddetli egzersiz grubuna göre daha iyi sonuçlar aldığı (p0.05) saptandı. Kontrol grubunun, 8 hafta sonraki değerlendirmelerinde mini mental durum testi, kalça abdüksiyon kas kuvveti, yaşam kalitesi ve duyu testi değerlerinde anlamlı değişim görülmemişken, diğer tüm parametrelerde daha kötü sonuçlar aldığı gözlendi. Çalışmamız egzersiz uygulamalarının fonksiyonelliği geliştirdiğini ayrıca yüksek şiddetli egzersizin düşük şiddetli egzersizden daha etkili sonuçları olduğunu göstermiştir. Ayrıca literatürde birçok kas grubuna uygulanan dirençli egzersiz eğitimi ile ilgili ilk çalışma olması nedeni ile önemlidir. Tedavide kullandığımız egzersiz eğitiminin kas kuvvetini, yürüme ve denge fonksiyonlarını, yaşam kalitesine olan olumlu katkıları nedeni ile kırılganlığın önlenmesi, tedavisi ve yaşlı bireylerin fonksiyonelliğinin geliştirilmesinde etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of exercise training was investigated in frail elderly. 48 frail elderly were included in the study. Subjects were randomly divided into three groups. First group had 16 older adults (77-93 years) and were applied low intensity exercise training, second group had 16 older adults (69-96 years) and were applied high intensity exercise training. Control group had 16 older adults (76-93 years) and were applied no exercise training. Exercise training program included strengthening, flexibility and balance parametres and was applied 40-50 minutes a day, three times a week for 8 weeks with a physiotherapist. Socio-demographic information, cognitive function, muscle strength, sensory, balance, physical performance, flexibility, fatigue, fear of falling, quality of life, depression and activities of daily living were recorded in the baseline and 8. week of the study. After the exercise training program in three of groups, Mini Mental State Examination were no statistically significant difference (p>0.05). After comparing the groups with each other, it was showen that high intensity group had better results (p0.05) in the all of the other evaluations. 8 weeks later evaluation in control group, While there were no statistically difference in Mini Mental State Examination, hip abduction muscle test, quality of life, sensory test, it was showen that the control group had worse results in the all of the other evaluations. Our study showed that application of exercise improves the negative functionality in the control group and also showed high intensity exercise was effective at least as low intensity exercise. In addition, it is also important in that it is the first study about resistance exercise training which is applied to many muscle groups. It was concluded that the exercise training we use in therapy is required for the prevention of frailty, treatment and improvement in functionality because of positive contribution on muscle strength gait, balance functions and the quality of life.