Ege bölgesinde tütün arzının planlama olanakları üzerine bir araştırma
A study on the possibilities of orientental tobacco supply planning for Aegean region in Turkey
- Tez No: 96511
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN IŞIKLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tobacco Policy, Production Planning of Tobacco, Tobacco Marketing and Economics
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
V ÖZET EGE BÖLGESİNDE TÜTÜN ARZININ PLANLANMA OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GÜLER, Sevtap Doktora tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Emin IŞIKLI Kasım 1999, 289 sayfa Ege bölgesinde tütün bilançosunun gerçekleştirilme olanaklarının araştırıldığı bu Çalışmada; öncelikle, Ege Bölgesinde ihtiyacı karşılayacak tütün üretim miktarlarının ve bu arada alım noktalarının ve miktarlarının belirlenmesi, ve sonra da, son yıllardaki tütün politikaları ve yasal düzenlemeler, Türkiye'de tütünde üretim fazlasını ortadan kaldıracak önlemler ve ayrıca, Gümrük Birliğinin, Türkiye tütüncülüğüne olası etkileri, ABD ve AB tütüncülüğünün işleyiş mekanizması gibi konular bir bütünlük içerisinde ele alınmıştır. Bunlara ek olarak, 1993 yılı sonrasında uygulanan politikalara ilgili üreticilerin kota sistemine bakış açıları, üreticilerin karşılaştıkları sorunlar ile üretici beklentileri de ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmada, tüm İnceleme ve değerlendirmeler üretici yaprak tütün uygulamalarını içermekte olup, 1985 yılı sonrası dönemi kapsamaktadır. Araştırmada kullanılan Makro veriler daha çok Tekel Genel Müdürlüğü kayıtlarından elde edilmiş, üreticilerin kota uygulamasına bakış açılarının saptanabilmesi de survey yoluyla veri toplamayı gerektirmiştir. Bu kapsamda, Ege Bölgesi üretiminin %80'nini oluşturan Manisa, İzmir, Denizli illerinin içerisinden de, tütün üretim kotasında ağırlığı olan, her ilden 4VI ilçenin, her ilçeden de 3 köyün araştırma kapsamına dahil edilmesi ve 144 üretici ile görüşülmesi uygun görülmüştür. Araştırmada toplanan verilerin niteliğine ve araştırılan konulara göre farklı analiz yöntemleri uygulanmıştır. Ancak, araştırmanın özünü oluşturan Ege Bölgesinde tütün ihtiyacını karşılayabilecek alım noktalan ve optimum üretim miktarlarının belirlenmesinde doğrusal planlama yöntemi kullanılmış, oluşturulan matris WINQSB Doğrusal Programlama Paket Programı yardımıyla çözümlenmiştir. Bu kapsamda araştırmada;. Ege bölgesi için iç kullanım miktarı 23 616 ton, dışsatım miktarı da 91 950 ton olarak belirlenmiş, Bölgenin tütün ihtiyacının 115 566 ton olduğu hesaplanmıştır. Bu miktar baz alınmak suretiyle yapılacak üretimin yeterli olacağı görüşüne ulaşılmıştır.. Ege Bölgesinin belirlenen miktardaki tütün ihtiyacını karşılayacak alım noktaları, ve bunların optimum üretim miktarları bakımından da, Ege Bölgesinde tütün alımının gerçekleştirildiği 84 alım noktasından, 34 alım noktasında tütün bilançosunun sağlanabilmesi için, öncelikli olarak tütün üretiminin gerçekleştirilmesinin isabetli olacağı ifade edilmiştir.. Dünya şark tütün ihtiyacının yüksek olmasına karşın, üretiminin azalma eğilimi içerisinde olması ve rakip ülkelerin, özellikle de Yunanistan tütüncülüğünde üretimin ihtiyacın ancak % 70 ini karşıladığı dikkate alınacak olursa, üretim politikasının planlı programlı hedefler doğrultusunda belirlenmesi ve kararların istikrarlı bir şekilde uygulanması, politikanın başarısını doğrudan etkileyeceği düşünülmektedir.. Uygulamadan kaynaklanan sorunları ve üreticilerin uygulamadan beklentilerini saptayabilmek amacıyla üreticilerVII ile yapılan görüşmelerde; 144 üreticinin % 69 tarafından kota uygulaması kararlarının sağlıklı olarak belirlenmediği ve uygulamadaki kararlarla birlikte varolan sorunlara yenilerinin eklendiği ifade edilmiştir. Ayrıca.Türk tütüncülüğünün gerektiğinde üretim artışını da içerecek bir anlayış içerisinde, yeni bir model çerçevesinde ele alınmasının gerekliliği üzerinde durulmuş, bu kapsamda da, tütün için işlerliği olabilecek bir model belirlenmiştir. Anahtar KelimelenTütün Politikası, Tütünde Üretim Planlaması, Tütün Pazarlaması ve Ekonomisi.
Özet (Çeviri)
VIII ABTRACT A STUDY ON THE POSSIBILITIES OF ORIENTAL TOBACCO SUPPLY PLANNING FOR AEGEAN REGION IN TURKEY GÜLER, Sevtap PhD. Agricultural Economics Supervisor Prof.Dr. Emin IŞIKLI November 1999, 289 pages This study, mainly, aims at investigation of“Balance Sheet”for oriental Tobacco in Aegean Region and it, also, covers the following issues: a. Determining the amount of tobacco production required, the Purchasing Centres and purchasing amounts, in terms of the Centres (points) identified for the Region, b. Examining of the tobacco policies and the legal and administrative adjustments implemented in the last decade, c. Evaluating of new arrangements for solving of tobacco surplus problem, d. The impact of Custom Union with the European Union (EU), on tobacco production and policies, e. Summarising of tobacco policies and marketing procedures in the USA and EU.IX In addition, the views of tobacco producers for QUOTA system and their problems have arised, their expectations from new implementation, with special reference to the policies of 1993, have also been concerned. Time period covered in the Study was between 1985 and 1997. The Study focused only to leaf tobacco produced by farmers in the Region. Different sets of data have been used in the study and some of the data related with the Aegean Region and Turkey as a Whole, collected from unpublished sources, namely, General Directorate of Tobacco Monopoly Files. The data for the views of tobacco producers on quota system have been gathered through the survey conducted in Denizli, Manisa and izmir provinces, as the major producing areas or the Region. Different data analysing methods have been used, depending on the type and the nature of the data, in the study. In determining the amount of tobacco production required for the region as a whole, Linear Programming was used and the matrix developed was solved through the WINQSB Linear Programming Package Programme. In terms of the results obtained from the Programme, total tobacco production required for Aegean region was 155 566 tons and 23 616 tons of it for domestic usage and the rest of (91950 tons) for export to foreign countries.In the beginning, there were 84 purchasing centres in the Region and the outputs of the programme has shown that essentially through the 34 purchasing centres of the Region, the total amount tobacco required for the Aegean Region, would be realized. That means, tobacco production would be the major enterprises of the farms around the identified Purchasing Centres. It was also underlined that, in the light of the recent trends of oriental tobacco production in the world, Turkey's tobacco production policy has to be determined through the realistic and suitable goals and the policy has to be implemented, in any case, in stability over the years. Furthermore, the study also provides a new Model for Turkish Tobacco economy which covers different approaches for realization of efficient usage of resources as much as possible.