Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) oksidasyonu üzerine toplam fenolik bileşiklerin antioksidan etkilerinin in vitro koşullarda saptanması
Determination of the antioxidant effects of total phenol composition on in vitro low density lipoprotein (LDL) oxidation
  1. Tez No: 96512
  2. Yazar: NAİLE GÜNDÜÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEF NEHİR EL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: koroner kalp hastahğı(KKH), ateroskleroz, LDL, oksidasyon, okside-LDL, antioksidan aktivite, toplam fenolik madde(TFM), IC50, Fenol Antioksidan İndeksi(PAOXI), coronary heart disease(CHD), atherosclerosis, LDL, oxidation, oxidized-LDL, antioxidant activity, total phenol concentration, IC50, Phenol Antioxidant İndex(PAOXI)
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ill ÖZET DÜŞÜK YOĞUNLUKLU LIPOPROTEIN (LDL) OKSIDASYONU ÜZERİNE TOPLAM FENOLİK BİLEŞİKLERİN ANTİOKSİDAN ETKİLERİNİN in vitro KOŞULLARDA SAPTANMASI GÜNDÜÇ, Naile Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sedef N. EL Eylül 2000, 128 sayfe Son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalar fenolik bileşiklerin koroner kalp hastalığına karşı koruyucu etkisi olduğunu; ve bu koruyucu etkiyi ateroskleroz patogenezinde önemli bir yer alan LDL'nin oksidasyonunu inhibe etmesiyle sağladığını öne sürmektedir. Bu çalışmada bazı katı ve sıvı gıdalarda bulunan fenolik bileşiklerin aterogenezdeki oksidasyon mekanizmasını modelleyen bir lipoprotein oksidasyon sistemindeki antioksidan aktivitesini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada katı(8 çeşit sebze ve 6 çeşit meyve) ve srvı(10 çeşit içecek) gıdaların toplam fenolik madde(TFM) konsantrasyonları Folin-Ciocakeu kolorimetrik yöntemi ile saptanmış ve porsiyonda sağladıkları TFM miktarı hesaplanmıştır. Kalp hastalıklarına neden olan okside-LDL in vitro koşullarda oluşturularak, gıdalardan ekstrakte edilen fenolik bileşiklerin bu oksidasyonu inhibisyonu ölçülmüştür. Veriler, fenol antioksidan indeksi(PAOXI) ve LDL oksidasyonunu %50 inhibe eden fenolik madde konsantrasyonuna karşılık gelen ICso hesaplamaları ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, katı ve sıvı gıdaların TFM konsantrasyonlarının sırasıyla 291-7052mg/kg ve 280-2389mg/L arasındaIV değiştiği ve saptanan değerlere göre en yüksek TFM konsantrasyonuna sahip katı ve sıvı gıdaların sırasıyla ceviz(7052mg/kg) ve Türk kahvesi(2389mg/L) olduğu belirlenmiştir. Katı ve sıvı gıdaların porsiyonda sağladıkları TFM konsantrasyonlarına göre sırasıyla en yüksek değerler ceviz(529mg/porsiyon) ve siyah çay(358mg/porsiyon) için belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan katı ve sıvı gıdaların IC50 değerlerinin sırasıyla 1.01-4.37uM ve 1.81-4.89uM arasında değiştiği ve saptanan değerlere göre en düşük IC50 değerlerine sahip katı ve sıvı gıdaların sırasıyla yeşil biber(1.01uM) ve portakal nektan(1.81uM) olduğu belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan katı ve sıvı gıdaların Fenol Antioksidan İndeksi(PAOXI) değerlerinin sırasıyla 644-9447 ve 272-4502 arasında değiştiği ve saptanan değerlere göre en yüksek PAOXI değerlerine sahip katı ve sıvı gıdaların sırasıyla ceviz(9447) ve kırmızı şarap(4502) olduğu belirlenmiştir. Türkiye tüketim verilerine göre kişi başına en yüksek TFM miktarını katı gıdalar arasında üzüm(23mg/gün), sıvı gıdalar arasında ise siyah çay(441mg/gün) sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT DETERMINATION OF THE ANTIOXIDANT EFFECTS OF TOTAL PHENOL COMPOSITION ON in vitro LOW DENSITY UPOPROTEIN(LDL) OXIDATION GÜNDÜÇ, Naile PhD in Food Processing Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Sedef N. EL September 2000, 128 pages The epidemiological studies in recent years have shown that the phenolic compounds have a protective effect against coronary heart disease; and that this protective effect is exerted by the inhibition of LDL oxidation which plays an important role in the pathogenesis of atherosclerosis. The aim of this study was to determine the antioxidant activities of the total phenol composition present in various foods by a lipoprotein oxidation model that simulates the oxidation mechanism in atherogenesis. In this study, the total phenol concentrations of solid (8 types of vegetables and 6 types of fruits) and liquid (10 different types of drinks) foods were determined by the Folin-Ciocalteu colorimetric method and the total phenol concentration per serving of each food item was calculated. Oxidized- LDL was formed in in vitro conditions, and the effects of the phenolic compound extracts from the analyzed foods, were measured on the inhibition of LDL oxidation. The data obtained were evaluated by calculating the Phenol Antioxidant Index(PAOXT) and the phenol concentration for the 50% inhibition of LDL oxidation (ICso ).VI The total phenol concentrations of the solid and liquid foods assessed were found to be ranging between 291-7052mg/kg and 280-23 89mg/L, respectively and according to these figures the highest total phenol concentrations of solid and liquid foods were found to be walnut(7052mg/kg) and Turkish coffee(2389rng/L), respectively. The highest calculated total phenol concentration supplied per serving of the solid and liquid foods were for walnut(529mg/porsiyon) and black tea(358mg/porsiyon), respectively. The ICso values of the solid and liquid foods were found to be ranging between 1.01-4.37uM and 1.81-4.89uM, respectively and according to these figures the solid and liquid foods that had the lowest IC50 values were green pepper(1.01uM) and orange juice(1.81uM), respectively. The Phenol Antioxidant İndex(PAOXI) of the solid and liquid foods were found to be ranging between 644-9447 and 272- 4502, respectively and accordingly the solid and liquid foods that had the highest PAOXI value were calculated to be walnut(9447) and red wine(4502), respectively The solid and liquid foods that supplied the highest total phenol concentration according to the Turkish consumption data were calculated to be grapes(23mg/gün) and black tea(441mg/gün), respectively.