Ana ve ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays. L.) çeşitlerinde ekim zamanlarının hasıl verimleri ile silaja ilişkin tarımsal özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar
Investigations on the effect of sowing dates on the forage yields and agronomical characteristics related to silage of different maize (Zea mays L.) cultivars grown as main and second crops
- Tez No: 96510
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA AVCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ana ve İkinci ürün, Ekim Zamanları, Mısır Çeşitleri, Hasıl Verimi, Silaj Kalitesi
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu çalışma İzmir ekolojik şartlarında, 1997-1998 ilkbahar-yaz dönemlerinin ana ürün ve ikinci ürün yetiştirme sezonunda, farklı ekim zamanlarının değişik silajlık mısır çeşitlerinin hasıl verimleri ile silaja ilişkin tarımsal özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Her iki denemede de, araştırma faktörlerim iki farklı ekim zamanı (normal ve geç ekim) ve altı değişik silajlık mısır çeşidi (C-955, Frassino, HA-646, Molto, Otello, P-3223) oluşturmuştur. Sonuçlara göre; hem ana ürün, hem de ikinci ürün normal zamanda yapılan ekimler hasıl verimi, kuru madde verimi, ham protein verimi ve ham kül verimlerini yükseltmektedirler. Ancak ekim zamanlan silaj kalitesi üzerinde önemli etkiler yapmamıştır. Gerek ana ürün gerekse ikinci ürün olarak C-955 ve P-3223 çeşitleri, yukarıda değinilen karakterler ve silaj kalitesi açısından en üstün çeşitler oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the effect of different sowing dates on the forage yields and agronomical characteristics of some maize cultivars in terms of silage production under İzmir ecological conditions during summer periods of 1997-1998, main and second crop growing seasons. In both trials, two different sowing dates (normal and late sowing) and six various maize cultivars (C- 955, Frassino, HA-646, Molto, Otello, P-3223) were the factors examined in the studies. According to the results; normal sowing dates in both trials affected positively in terms of the yields of green herbage, dry matter, crude protein and ash. Sowing dates were not affected significantly on silage quality. C-955 and P-3223 maize cultivars in main and second crop trials determinated that, these cultivars were the best with regard to many characteristics mentioned above and silage quality. Keywords : Main and second crop, sowing dates, maize cultivars, forage yield, silage quality