Üçüncü basamak acil servise başvuran geriatrik hastalardaki HALP değerinin mortalite ve morbiditeyi öngörmedeki yeri
The role of HALP value in prediting mortality and morbidity in geriatric patients admitted to the tertiary emergeny department
- Tez No: 965154
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ORAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: HALP skoru, geriatrik hasta, mortalite, morbidite, acil servis, HALP score, geriatric patient, mortality, morbidity, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise başvuran geriatrik hastalarda HALP (hemoglobin, albümin, lenfosit, trombosit) skorunun kısa dönem mortalite ve morbiditeyi öngörmedeki gücü araştırılmıştır. Yöntem: Ekim 2024 ile Aralık 2024 tarihleri arasında, Dicle Üniversitesi Hastanesinin Acil Servisine başvuran 65 yaş ve üzeri hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. HALP skorları, rutin laboratuvar verileri ile hesaplanmış ve hastaların hastane içi mortalite ve komplikasyon gelişimi ile olan ilişkisi analiz edilmiştir. Bulgular: HALP skoru düşük olan hastalarda mortalite ve morbidite oranlarının anlamlı derecede yüksek olduğu gözlenmiştir. ROC analizinde HALP skorunun mortaliteyi öngörmede yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç: HALP skoru, acil servise başvuran geriatrik hastalarda kısa dönem klinik sonlanımları öngörmede değerli bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the predictive power of the HALP (hemoglobin, albumin, lymphocyte, platelet) score in estimating short-term mortality and morbidity in geriatric patients admitted to the emergency department. Methods: Patients aged 65 and above who applied to the emergency department of Dicle University Hospital between December 2024 and October 2024 were evaluated retrospecti vely. HALP scores were calculated using routine laboratory data, and the association with in-hospital mortality and complication development was evaluated. Results: Patients with lower HALP scores had significantly higher rates of mortality and morbidity. ROC analysis showed that the HALP score had high sensitivity and specificity in predicting short-term mortality. Conclusion: The HALP score may be a valuable biomarker in predicting adverse clinical outcomes in geriatric patients presenting to the emergency department.