Konjenital alt ekstremite yetmezliklerinde bilgisayar destekli eksternal fiksatörler ile deformite düzeltmelerin radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of radiological results of deformity corrections with computer-aided external fixators in congenital lower extremity deficiency
  1. Tez No: 965155
  2. Yazar: MEHMET GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI KORUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Fokal femoral yetmezlik, Tibia hemimelia, fibula hemimelia, bilgisayar destekli eksternal fiksatör, bacak uzunluk eşitsizliği, Focal femoral defiency, tibia hemimelia, fibula hemimelia, Leg length discrepancy, computer-assisted external fixation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı konjenital alt ekstremite yetmezliklerinde bilgisayar destekli eksternal fiksatörler ile deformite düzeltmelerin radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesidir Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hasta arşivinden 2014 ile 2024 tarihleri arasında fokal femoral yetmezlik, tibia hemimelia ve fibula hemimelia tanısı konup bilgisayar destekli eksternal fiksatör uygulanan hastalar retrospektif olarak tarandı. Çalışmamıza dahil edilme kriterleri18 yaş altı hastalar, konjenital anomaliler temelinde gelişen tibia hemimeli, fibula hemimeli ve fokal femoral yetmezlik tanısı alan hastalar olarak belirlendi. Dışlama kriterleri ise; Geçirilmiş alt ektremite kırığı veya travması, immun suprese hasta, seri takipleri olmayan veya klinik kayıtları yetersiz olan hastalar olarak belirlendi. Çalışma kriterlerini karşılayan 15 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preop ve postop radyolojik xray grafilerinde femur tip-notch mesafesi, tibia apeks-pilon mesafesi ve fibula baş-lateral malleol tip ölçümleri yapılarak alt ekstremite boy farkının radyolojik ölçümü yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 11'i(%73,3) erkek, 4'ü(%26,7) kadındı. Hastaların 7'sine (%46,6) sağ, 8'ine (%53,4) sol deformite düzeltme cerrahisi uygulanmıştı. Hastaların 6'sı (%40) fibula hemimelia, 4'ü tibia hemimelia (%26,6) , 5'i (%33,4) fokal femoral yetmezlik tanısı alan hastalardan oluşmaktadır. Hastaların preop yetmezlik olan kemik uzunluğu ( femur, tibia ) sağlam taraf ile oranlanarak postop son grafilerde yapılan aynı ölçüm ile kıyaslandı. Fibula hemimeli olan 6 hastada fiksatör süresi ortalama 175 gün (dağılım 92 ile 418) boyunca olmuştur. Tibia hemimeli olan 4 hastada fiksatör süresi 240 gün (dağılım 95 ile 570) boyunca olmuştur. Ffy olan 5 hastada fiksatör süresi 192 gün (dağılım 93 ile 422) boyunca olmuştur. Femur uzatma yapılan 5 hastanın femur trokanter major tipi- femur notch esafesindeki artış ortalaması 5,6 cm (dağılım 3,1 ile 10,2) idi. Tibia uzatma yapılan 4 hastanın tibia apeks-pilon mesafesi mesafesindeki artış ortalaması 5,5 cm (dağılım 3,2 ile 7,3) idi. Fibula uzatma yapılan 6 hastanın tibia apeks-pilon mesafesi mesafesindeki artış ortalaması 8,8 cm (dağılım 5,2 ile 17,9) idi. Tüm hastalarda BDFU tekniği ile ortalama 6,8 cm bacak uzunluk artışı sağlandı. 4 olguda (%26) eksternal fiksatörler çıkarıldıktan sonra rejenere kırık komplikasonu görüldü. Sonuç: Bu çalışma, bilgisayar destekli eksternal fiksatör ile ektremite uzatmanın radyolojik sonuçlarını değerlendirmiştir. Pc destekli eksternal fiksatörün konjenital alt ekstremite yetmezliği vakalarında ektremite uzatmada uygun, faydalı ve güvenilir bir cerrahi teknik olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation Of Radiological Results Of Deformity Corrections With Computer-Aided External Fixators In Congenital Lower Extremity Deficiency İs Planned. Method: A retrospective review was conducted on patients diagnosed with focal femoral deficiency, tibial hemimelia, and fibular hemimelia who underwent computer-assisted external fixation at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between 2014 and 2024. The inclusion criteria for our study were defined as patients under 18 years of age diagnosed with tibial hemimelia, fibular hemimelia, and focal femoral deficiency based on congenital anomalies. The exclusion criteria included a history of lower extremity fractures or trauma, immunosuppressed patients, and those without serial follow-up records or with insufficient clinical documentation. A total of 15 patients meeting the study criteria were included. Preoperative and postoperative radiographic X-ray evaluations were performed, measuring the femur tip-notch distance, tibia apex-pilon distance, and fibula head-lateral malleolus tip distance to assess the lower extremity length discrepancy radiologically. Results: Of the patients included in the study, 11 (73.3%) were male, and 4 (26.7%) were female. Deformity correction surgery was performed on the right side in 7 patients (46.6%) and on the left side in 8 patients (53.4%). The study population comprised 6 patients (40%) diagnosed with fibular hemimelia, 4 patients (26.6%) with tibial hemimelia, and 5 patients (33.4%) with focal femoral deficiency (FFD). The preoperative bone length (femur, tibia) of the affected limb was compared to the contralateral intact limb, and the same measurements were repeated in the postoperative radiographs for comparison. The average duration of external fixator application in patients with fibular hemimelia was 175 days (range: 92–418 days). For patients with tibial hemimelia, the average duration was 240 days (range: 95–570 days), while for patients with FFD, the average duration was 192 days (range: 93–422 days). In the 5 patients who underwent femoral lengthening, the mean increase in the femur trochanter major tip-to-femoral notch distance was 5.6 cm (range: 3.1–10.2 cm). In the 4 patients who underwent tibial lengthening, the mean increase in this distance was 5.5 cm (range: 3.2–7.3 cm). In the 6 patients who underwent fibular lengthening, the mean increase was 9.3 cm (range: 5.2–17.9 cm). Overall, an average limb lengthening of 7.05 cm was achieved using the Bone-Directed Fixator Utilization (BDFU) technique. Post-removal regenerate fracture complications were observed in 4 cases (26%) following the removal of the external fixators. Conclusion: This study evaluated the radiological outcomes of limb lengthening using a computer-assisted external fixator. We consider computer-assisted external fixation to be an appropriate, effective, and reliable surgical technique for limb lengthening in cases of congenital lower extremity deficiency.