Acil servise dispne nedeni ile başvuran hastalarda ultrasonografik konjesyon parametrelerinin kalp yetmezliğini ayırt etmedeki test özellikleri
Test characteristics of ultrasonographic congestion parameters in differentiating heart failure in patients presenting to the emergency department with dyspnea
  1. Tez No: 965172
  2. Yazar: FATİH ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE BELGİN AKILLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nefes darlığı, B konjesyon skoru, jugular index, caval index, ultrasonografi, Dyspnea, B-congestion score, jugular index, caval index, ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Konya Şehir Hastanesi acil servisine solunum sıkıntısıyla başvuran hastalarda ultrasonografik konjesyon parametrelerinin kardiyak kökenli dispneyi ayırt edip edemeyeceğini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışma Konya Şehir Hastanesi Acil Servisinde planlandı. Çalışmaya 18 yaş üstü dispne ile başvuran ve onam veren 200 hasta dahil edildi. 18 yaş altı, gebe, bilinen kapak hastalığı olan, boyundan cerrahi operasyon geçirmiş ya da radyoterapi uygulanmış hastalar, travmaya bağlı nefes darlığı olan hastalar, pnomotorakslı hastalar, invaziv ya da noninvaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hastalar, dispnenin birden fazla nedeni olan hastalar ve onam vermeyen hastalar dışlandı. Dispne ile başvuran hastalar acil servise görevli hekim tarafından değerlendirildi, hastanın acil serviste rutin işleyiş içerisinde tetkik ve tedavisi, konsültasyonları yapıldı. Kör bir uygulayıcı tarafından akciğer, juguler ven ve VCİ ultrasonografileri yapıldı. Tüm teşhis ve tedavi prosedürleri tamamlandıktan sonra hastane otomasyon sistemi kullanılarak iki bağımsız uzman tarafından hastaların laboratuvar sonuçları, akciğer grafileri ve/veya bilgisayarlı tomografisi, ekokardiografisi, konsültasyon kayıtları, klinik gidiş ve tedaviye ilişkin hasta kayıtları ve uygulanan tedavilerin sonuçları incelendi ve hastanın pulmoner nedenlere bağlı mı yoksa kalp yetmezliğine bağlı mı nefes darlığı olup olmadığı güncel kılavuzlara göre karar verildi. Arada kalındığı durumlarda üçüncü bir uzman görüşü alındı. Bulgular: Yaptığımız çalışmadaki 200 hastanın 103(%51,5)'ünün nefes darlığı kardiyak kökenli bulunmuştur. Hastaların 23(%11,5)'ü ex olmuştur. Çalışmamızda kardiyak nedenli nefes darlığını belirlemede B konjesyon skoru >11 için; sensitivite %96,1(%90,4-98,9) , spesifite %96,9(%91,4-99,1) ve ROC eğrisinde EAK 0,99 (%95 GA 0,96-0,99) bulunmuştur. İJV max >1,06 cm değeri için; senstivite %92,2 (%85,3-96,6) , spesifite %86,6(%78,2-93) bulunmuştur. VCİ max > 2,01 için; sensitivite %89,2 (%81,5-94,5) , spesifite %86,6 (%78,2-92,7) bulunmuştur.Çalışmamızda Çalışmamızda EF değerinin (p=0,001), VCİ min (p=0,01), Cİ (p=0,003), İJV min (p=0,001), sağ hemitorakstaki B kojesyon skorunun (p=0,028),Sol hemitorakstaki B konjesyon skorunun (p=0,013)ve Toplam B konjesyon skorunun(p=0,016) mortalite üzerine anlamlı etkisi olduğu bulunmuştur. Sonuç: B konjesyon skoru 0.99 luk EAK değeri ile mükemmel şekilde akut kalp yetmezliğine bağlı nefes darlığını ayırt edebilmektedir. Juguler ven ultrasonografisi 0.95 ve VCİ ultrasonografisi de 0.94 EAK değeri ile kalp yetmezliğini ayırt eder. Mortal seyreden hastalarda B konjesyon skoru ortalama 4 puan daha fazla iken juguler ven ve VCİ nin inspiryumdaki çapları 0.2 cm daha geniştir.(p<0.05)
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the diagnostic performance of ultrasonographic congestion parameters in distinguishing cardiac-origin dyspnea among patients presenting to the emergency department with respiratory distress. Materials and Methods: This prospective study included 200 adult patients admitted with dyspnea to the Emergency Department of SBÜ Konya City Hospital. Patients with trauma, pneumothorax, known valvular disease, prior neck surgery or radiotherapy, mechanical ventilation requirement, multiple dyspnea etiologies, or lack of consent were excluded. Lung, jugular vein (IJV), and inferior vena cava (IVC) ultrasonography were performed by a blinded operator. Final etiologies of dyspnea were determined according to guideline-based assessments by two independent specialists. Results: Of 200 patients, 103 (51.5%) had cardiac-origin dyspnea and 23 (11.5%) died during hospitalization. A B-congestion score >11 showed excellent diagnostic accuracy (sensitivity 96.1%, specificity 96.9%, AUC 0.99). IJV max >1.06 cm had 92.2% sensitivity and 86.6% specificity, while IVC max >2.01 cm showed 89.2% sensitivity and 86.6% specificity. Mortality was significantly associated with ejection fraction, IVC minimum diameter, caval index, IJV minimum diameter, and both hemithorax as well as total B-congestion scores (all p<0.05). Conclusion: The B-congestion score demonstrated near-perfect accuracy in differentiating acute heart failure-related dyspnea. Jugular vein and IVC ultrasonography also provided strong diagnostic performance. Higher B-congestion scores and larger inspiratory diameters of IJV and IVC were linked to mortality.