Geriatrik postoperatif kalça operasyonu hastalarında mNUTRIC skor veprognostik nutrisyonel indeksin prognoza etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of mNUTRIC score and prognostic nutritional index on prognosis and mortality in geriatric patients undergoing postoperative hip fracture surgery
  1. Tez No: 965171
  2. Yazar: HİLAL ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEM TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik postoperatif hastalar, Modifiye NUTRIC Skor, Prognostik Nütrisyonel İndeks, Yoğun Bakım Ünitesi, Geriatric postoperative patients, modified NUTRIC Score, Prognostic Nutritional Index, Intensive Care Unit)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, geriatrik yaş grubunda kalça kırığı cerrahisi sonrası postoperatif yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilen hastalarda, Prognostik Nütrisyonel İndeks (PNI) ile Modifiye NUTRIC (mNUTRIC) skorunun prognoz ve mortalite üzerindeki öngörü gücünün karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Prospektif gözlemsel olarak tasarlanan çalışmaya 01.01.2024–01.01.2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde opere edilen, ≥65 yaş, ASA III–IV risk grubunda yer alan toplam 102 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, laboratuvar parametreleri, PNI ve mNUTRIC skorları ile birlikte YBÜ seyri, komplikasyonlar ve mortalite sonuçları kayıt altına alınmıştır. İstatistiksel analizde, ROC eğrileri, lojistik regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmış, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma popülasyonunun yaş ortalaması 80,4±6,5 yıl olup, %61,4'ü kadındı. Tüm kohortta mortalite oranı %9,8 olarak saptandı. Mortalite gözlenen grupta mNUTRIC skorları anlamlı şekilde daha yüksek (p=0,019), PNI değerleri ise belirgin derecede düşük bulundu (p=0,007). mNUTRIC ≥5 olan hastalarda mekanik ventilasyon ihtiyacı, hipovolemik şok, renal replasman tedavisi ve tromboemboli insidansı anlamlı olarak artmıştı (p<0,05). PNI ≤35 değerine sahip olgularda ise solunum yetmezliği ve hipovolemik şok sıklığı daha yüksek bulundu. Sonuç: Bulgular, geriatrik kalça cerrahisi sonrası YBÜ'ye yatırılan hastalarda hem PNI hem de mNUTRIC skorlarının mortalite öngörüsünde değerli olduğunu göstermektedir. mNUTRIC skoru postoperatif komplikasyon risklerini daha güçlü biçimde yansıtırken, PNI mortalite ile daha yakın ilişki göstermektedir. Klinik pratikte bu iki indeksin birlikte kullanımı, yüksek riskli geriatrik hasta grubunda prognozun daha doğru tahmin edilmesine ve hasta yönetiminde bireyselleştirilmiş yaklaşımlara katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the predictive value of the Prognostic Nutritional Index (PNI) and the Modified Nutrition Risk in the Critically Ill Score (mNUTRIC) in forecasting prognosis and mortality among geriatric patients admitted to the intensive care unit (ICU) following hip fracture surgery. Methods: This prospective observational study was conducted between January 2024 and January 2025 at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. A total of 102 patients aged ≥65 years and classified as ASA III–IV risk group were included. Demographic characteristics, comorbidities, laboratory data, PNI and mNUTRIC scores, as well as ICU course, complications, and mortality outcomes were recorded. Statistical analyses included ROC curve analysis, logistic regression, and correlation tests, with a significance threshold of p<0.05. Results: The mean age of the study population was 80.4±6.5 years, and 61.4% were female. The overall mortality rate was 9.8%. Patients who died had significantly higher mNUTRIC scores (p=0.019) and lower PNI values (p=0.007). Patients with mNUTRIC ≥5 exhibited higher rates of mechanical ventilation, hypovolemic shock, renal replacement therapy, and thromboembolism (p<0.05). Conversely, patients with PNI ≤35 had a significantly increased incidence of respiratory failure and hypovolemic shock. Conclusion: Both PNI and mNUTRIC scores are valuable prognostic tools for predicting mortality in geriatric patients admitted to the ICU after hip surgery. While mNUTRIC more effectively predicts postoperative complications, PNI exhibits a stronger association with mortality. The combined application of these indices may enhance risk stratification, improve prognostic accuracy, and guide individualized management strategies in this high-risk patient population.