Comparative analysis of soil-structure interaction (SSI) according to turkish and moroccan seismic standards
Türkiye ve fas sismik standartlarına göre zemın-yapı etkileşiminin (ZYE) karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 965196
  2. Yazar: ZINEB BOULAHIAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EHSAN ETMINAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin-Yapı Etkileşimi, Yüksek Katlı Binalar, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, Fas Deprem Yönetmeliği, PLAXIS Analizi, Soil-Structure Interaction, High-Rise Buildings, Turkish Building Seismic Code, Moroccan Seismic Code, PLAXIS Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez, Türkiye (TBDY 2018) ve Fas (RPS 2000) sismik tasarım standartlarına göre inşa edilen yapılarda zemin-yapı etkileşiminin (ZYE) davranışlarını karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, iki ülke arasındaki jeoteknik ve sismik düzenlemelerdeki farklılıkların, yapıların ZYE tepkileri üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Bu kapsamda, hem Türkiye'nin hem de Fas'ın zemin özellikleri ile sismik koşulları dikkate alınarak, standartların mühendislik tasarımına etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmanın teorik altyapısı, ZYE'yi etkileyen bölgesel zemin parametreleri ile sismik faktörlerin belirlenmesini amaçlayan kapsamlı bir literatür taramasına dayanmaktadır. Sayısal analizler, PLAXIS sonlu elemanlar yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Modeller oluşturulurken, Türkiye'ye özgü karmaşık ve katmanlı zemin profilleri ile Fas'a özgü daha homojen zemin yapıları dikkate alınmıştır. Zemin sınıflandırmaları, sismik tepki katsayıları ve temel-zemin etkileşimleri gibi anahtar parametreler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, zemin özellikleri, sismik yükler ve düzenleyici gereklilikler bakımından farklılık gösteren standartların, yapıların oturma ve yük aktarım davranışlarını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Türkiye'deki standartların daha detaylı ve zemin derinliğini dikkate alan bir yaklaşım içerdiği, Fas standartlarının ise daha sade ve yüzeysel değerlere dayandığı görülmektedir. Bu farklılıklar, her iki ülkenin mühendislik çözümlerinde bölgeye özel tasarım yapılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, yapı güvenliğinin artırılması, ekonomik sağlanması ve bakım maliyetlerinin azaltılması için yerel zemin koşullarına uygun, özelleştirilmiş temel tasarımlarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the soil-structure interaction (SSI) in structures built in accordance with seismic standards codes in both countries, Turkey (TBDY 2018) and Morocco (RPS 2000). The study focuses on understanding how variations in geotechnical and seismic standards impact SSI behaviors across both countries. With the purpose of analyzing the development of SSI considerations in both nations and determining the similarities and differences between TBDY2018 and RPS2000. This study conducts a comprehensive review of the literature to investigate the regional soil parameters and seismic factors that influence SSI in each nation. The findings are carried out by using finite element PLAXIS software to model SSI impacts, with a focus on how soil behavior differs between Turkey's complex, layered profiles and Morocco's generally uniform soils. The study's main focus is on analyzing soil classifications, seismic response modifications, and foundation interactions that differ according to local standards. The findings show that Turkish and Moroccan standards produce distinct settlement and load-transfer behaviors as a result of differences in soil qualities, seismic loads, and regulatory requirements. These findings highlight the necessity of customized and specialized foundation solutions that match regional circumstances in order to improve long-term structural integrity and reduce maintenance expenses for buildings.