İstanbul'da hattat mezar taşları
Calligrapher's tombstones in İstanbul
  1. Tez No: 965210
  2. Yazar: ELİF MAİDE BARUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HÜSREV SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hat Sanatı, Hattat, Mezarlık, Mezar Taşı, Defin, Calligraphy, Calligrapher, Cemetery, Gravestone, Burial
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 589
Özet
Osmanlı öncesi Türklerden sonraki asırlara intikal eden mezarlara içinde yatana dair bir işaret koyma geleneği özellikle Osmanlı Türk kültüründe yeni bir sanat ve medeniyet alanı ortaya çıkarmıştır denilebilir. Bu bağlamda mezar taşları yazıları, tezyîni unsurları ve taş işçiliğiyle geçmişin sanat ve medeniyet anlayışını günümüze taşıyan, belgesel yönüyle de ayrıca önemli birer kültür varlığı durumundadırlar. Bununla birlikte mezarlıklar, târihi açıdan taşıdığı değere rağmen zaman içinde çeşitli sebeplerle korunamamış, hatta zaman zaman imar değişiklikleri çerçevesinde yok edilmiştir. Mezar taşları bizlere pek çok açıdan geçmiş yüzyıllara dair birinci dereceden belge hüviyetiyle ışık tutarken, aynı zamanda önemli birer târihi ve kültürel miras durumundadır. Osmanlı dönemine ait camilerin hazîrelerinde ve kabristanlarda karşılaştığımız mezar taşları serpuşu, hattı, tezyînatı vb. sanat yönleriyle âdeta bir açık hava müzesi görünümündedirler. Osmanlı'nın sanat, ilim, hayat ve estetik anlayışıyla şekillenen Türk hattatlığı, İstanbul'un fethinden sonra kentin kültür ve sanat şehri konumuna gelmesiyle bir yükseliş sürecine girmiştir. Kitap sanatlarında olduğu kadar mimâri yapılarda da çok nâdîde eserler meydana getirilmiş ve İstanbul'un mezarlıklarında her biri bir sanat şaheseri durumunda şâhideler şehrin dört bir yanına yayılmıştır. İstanbul'da farklı semtlere dağılmış bulunan hattat mezar taşları da sanatkâr biyografileri açısından târihi bir değere sahip olmasının yanı sıra hat sanatının asırlar içindeki gelişim sürecini gözlemleyebilmek açısından da önemli birer kaynak durumundadır. Bazı mezar taşları günümüze sağlıklı ulaşabilmişken bazıları da zamanın yıpratıcılığına yenik düşmüş ve üzücü bir şekilde görünür ve ulaşılabilir olmaktan çıkmıştır. İstanbul'da hattat mezar taşlarının konu alındığı bu çalışmada şâhidelerin (kitâbeli taşların) yerleri tespit edilerek fotoğraflanmış, konumu alınmış, kitâbeleri okunmuş, yer yer kalıbı alınmış, bazıları da estetik açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu sayede hattat mezar taşlarının günümüzdeki durumunu pek çok açıdan belgelemek ve bir nebze de olsa hat sanatkârlarına vefâ borcumuzun gereğini yerine getirmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The tradition of placing identifying markers on graves—continuing from the post-pre-Islamic Turkish periods—evolved into a distinct domain of art and cultural expression within Ottoman Turkish civilization. In this context, gravestones stand as important cultural artifacts, not only conveying the artistic and civilizational sensibilities of the past through their inscriptions, decorative elements, and stone craftsmanship, but also serving as invaluable historical documents. Despite their historical significance, many cemeteries have not been preserved over time. Due to various factors—most notably urban redevelopment—some were even eradicated entirely. Gravestones illuminate earlier centuries as primary historical sources, while also embodying significant elements of cultural heritage. The gravestones found in the courtyards and cemeteries (hazîres) of Ottoman-era mosques—with their distinctive headgear, calligraphy, and ornamental styles—resemble open-air museums, showcasing the artistic sophistication of their time. Following the conquest of Istanbul, Ottoman calligraphy—shaped by the Empire's broader aesthetic, intellectual, and cultural values—entered a period of remarkable flourishing. Alongside the development of manuscript arts, exceptional calligraphic works adorned architectural structures, and gravestones—each a singular work of art—were disseminated across the city's many cemeteries. These gravestones of calligraphers, dispersed throughout different neighborhoods in Istanbul, not only provide invaluable biographical insights into the lives of these artists, but also offer a unique lens through which to trace the stylistic evolution of Islamic calligraphy over the centuries. While some gravestones have survived in relatively good condition, others have tragically deteriorated due to the ravages of time and are no longer visible or accessible. This study focuses on the gravestones of calligraphers in Istanbul. Each inscribed stone (shāhida) was located, photographed, geo-referenced, its inscription deciphered, and in some cases molded. Select examples were also examined from an aesthetic perspective. By doing so, this project aims to document the current condition of these gravestones in a comprehensive manner and, in a modest way, to fulfill a debt of gratitude owed to the masters of the calligraphic tradition.