Kırım sonunda yeniden oluşan tütün yapraklarının agronomik, teknolojik özellikleri ile kimyasal bileşimlerinin incelenmesi
The Examination of the agronomical, technological characteristics and the chemical compounds of the tobacco leaves formed after the harvest
- Tez No: 96525
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL SEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ege Tütünü, Oriental Tütün, Tütün Kalitesi, Hasat Sonrası Yapraklar, Aegean Tobacco, Oriental Tobacco, Tobacco Quality, After Harvest Leaves
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET KIRIM SONUNDA YENİDEN OLUŞAN TUTUN YAPRAKLARININ AGRONOMİK, TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE KİMYASAL BİLEŞİMLERİNİN İNCELENMESİ SALMAN, Raziye Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Seval SEKİN Şubat, 2000, 73 sayfa Araştırma 1997 yılında Değirmendere-Yeniköy, Menderes / İZMİR' de yürütülmüştür. Bu çalışmada, hasat sonrası oluşan tütün yapraklarını, sera usulü kurutma yöntemi kullanarak, aile ve ülke ekonomisine kazandırmak amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada Ege Bölgesini temsil edecek şekilde seçilen 8 yörede üreticilere yönelik anket çalışması düzenlenmiştir. Bu anketle bitkilerin yeniden yapraklanmaları için uygun koşullara sahip yöreler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın materyalini 8 Ege tütün çeşidi ile kurulmuş bir deneme tarlasında yetişen bitkilerle, 3 değişik arazideki üreticiye ait bitkilerin, normal hasatdan sonra, gelişen yapraklan oluşturmuştur. Çeşitlere ait deneme tarlası, hasattan sonra 2 kez sulanmış ve yapraklarınbüyümesi teşvik edilmiştir. Daha sonra hasat edilen yapraklar serada kurutularak kalite analizleri yapılmıştır. Toplam indirgen şeker % 14.18-25.24, toplam alkaloid % 0.58- 1.12, ham kül % 15.37-25.46 arasında saptanmıştır. AG tütün oranı, yalnız üretici tarlalarında yüksek oranda bulunsa da, genel olarak BG ve KP kalitesinde tütünler elde edilmiştir. Kalite bakımından kullamlabilir nitelikte olan yaprakların, çok düşük olan verimlerinin de, ekolojik koşullan yeniden büyümeye uygun yerler bulunması halinde yükseltilebileceği ve sera usulü kurutma ile ekonomiye kazandınlabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EXAMINATION OF THE AGRONOMICAL, TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS AND THE CHEMICAL COMPOUNDS OF THE TOBACCO LEAVES FORMED AFTER THE HARVEST SALMAN, Raziye Msc in, Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Seval SEKİN February, 2000, 73 pages The research was carried out in D.Dere-Yeniköy, Menderes/İZMİR, in 1997, to acquire the tobacco leaves formed after the harvest into the economy by curing them under the polyethylene cover. Moreover, a poll was taken for the tobacco farmers in eight districts which have the characteristics of Aegean Region. The examinated tobacco leaves were obtained from the plants of the growers' fields and the test plants of eight varieties of an experiment conducted by stated monopoly in Yeniköy. Tobacco varieties were watered twice after the last priming to encourage the regrowing of the leaves. Later harvested leaves were cured under the polyethylene cover and qualities were determined. Total reducing sugars were found between 14,18-25,24 %, total alkaloids 0.58-1.12 % and curede ash 15,37-25,46 %.Those values and the mineral constituens figures found are within the limits given for Aegean tobaccos. The obtain tobacco leaves were in lower yield but in acceptable quality of B and KP grades.