Bazı serin iklim buğdaygillerinin Akdeniz iklim kuşağındaki yeşil alan performansları üzerinde araştırmalar
Investigations on the turf performances of some cool season grasses under mediterranean climate
  1. Tez No: 96524
  2. Yazar: ALİ SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIZA AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turfgrass, Turfgrass performance
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
m ÖZET BAZI SERİN İKLİM BUĞDAYGİLLERİNİN AKDENİZ İKLİM KUŞAĞINDAKİ YEŞİL ALAN PERFORMANSLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR SALMAN, M Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rıza AVCIOGLU Ocak, 2000, 64 sayfa Bu araştırma 1996-1997 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nün deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada; Lolium perenne, Festuca rubra, Agrostis tenuis ile Poa pratensis'in Akdeniz iklim kuşağındaki yeşil alan performansları incelenmiştir. Bu amaçla çimlenme, çıkış ve kardeşlenme tarihleri, kısa sürede tesis olma, üniformite, doku, renk, bir bitkide yaprak alam, yaprak alam indeksi ve sıklık karakterleri ele alınmıştır. Araştırmada, tohum yatağı hazırlama, ekim ve bakıma yönelik işlemlerin, yeşil alan tesisi üzerine etkilerini eşit kılmak amacıyla, tüm çeşitler için aynı mekanizasyon uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Akdeniz iklim koşullarında, Lolium perenne ve Festuca rubra birçok karakter açısından olumlu sonuç vermiştir. Poapratensis ise denememizde pek ümitvar görülmemiştir. Anahtar Sözcükler : Yeşil alan buğdaygilleri, çim kalitesi * -mi], :
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE TURF PERFORMANCES OF SOME COOL SEASON GRASSES UNDER MEDITERRANEAN CLIMATE SALMAN, Ali MSc in, Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Rıza AVCIO?LU January, 2000, 64 pages This research study was conducted in the experimental fields of field Crop Dept. of Agriculture Faculty, Ege University, Bornova, Izmir, Turkey, during 1996-1997. Lolium perenne, Festuca rubra, Agrostis tenuis and Poa pratensis were investigated for their Turf performances under the Mediterranean climatic conditions. Some characteristics such as rate of germination and thousand kernel weight, date of emergence, density, tissue, leaf area index and color were tested for this aim. Procedures related to the Seedbed preparation, sowing and maintanence were imposed by the same mechanical applications for each turfgrass to get equal influences on the turfs. According to the data obtained, Lolium perenne and Festuca rubra have good performances in terms of many characters under the Mediterranean climate conditions except Poa pratensis which seemed hopeless in the trial.