Burdur ilindeki devlet okullarında çalışan öğretmenlerin rekreasyon faaliyetlerine katılımına yönelik engellerin tespit edilmesi
Identification of obstacles about the participation in recreation activities of teachers working in public schools in Burdur
  1. Tez No: 965258
  2. Yazar: İSMAİL GEBEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SABIR BOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, serbest zaman, öğretmen, katılım engelleri, Recreation, free time, teacher, barriers to participation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, Burdur ilinde devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin rekreasyonel faaliyetlere katılımını engelleyen faktörleri belirlemektir. Serbest zamanın bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal bütünlüğünü destekleyici işlevi göz önüne alındığında, öğretmenlerin bu zamanı nasıl değerlendirdikleri ve karşılaştıkları engellerin tespit edilmesi önem arz etmektedir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi ve betimsel tarama modeli çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu ile birlikte Carroll ve Alexandris (1997) tarafından geliştirilen ve geçerliliği sağlanmış“Serbest Zaman Engelleri Ölçeği”kullanılmıştır. Burdur il merkezi ve ilçelerinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan toplam 403 öğretmen araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Elde edilen veriler t-testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin rekreasyonel etkinliklere katılımında en belirleyici engellerin zaman yetersizliği, tesis eksikliği, ilgi ve arkadaş çevresi eksikliği ile maddi imkânsızlıklar olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca cinsiyet, yaş, medeni durum ve mesleki kıdem değişkenlerine göre bazı engel türlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, öğretmenlerin serbest zamanlarını daha verimli değerlendirebilmeleri için kurumsal desteklerin artırılması, tesis imkânlarının geliştirilmesi ve sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir. Araştırma, Burdur ili özelinde yürütülen ilk çalışma olması yönüyle literatüre katkı sunmakta ve ileride yapılacak çalışmalara öncülük etme niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify factors that hinder teachers working in public schools in Burdur from participating in recreational activities. Given the supportive function of free time for individuals' physical, mental, and social integrity, it is crucial to identify how teachers utilize this time and the obstacles they face. The research was conducted using quantitative research methods and a descriptive survey model. The validated“Free Time Barriers Scale,”developed by Carroll and Alexandris (1997), was used along with a demographic information form as data collection tools. A total of 403 teachers working in schools affiliated with the Ministry of National Education in Burdur city center and its districts constituted the research sample. The data obtained were analyzed by using t-tests. Research findings revealed that the most significant barriers to teachers' participation in recreational activities are lack of time, lack of facilities, lack of interests and friends, and financial difficulties. Furthermore, significant differences were identified in some types of barriers based on variables such as gender, age, marital status, and professional experience. Therefore, it is recommended that institutional support should be increased; facilities should be improved and social support mechanisms should be strengthened to enable teachers to make more efficient use of their free time. As the first study conducted specifically in Burdur province, this research contributes to the literature and serves as a pioneer for future studies.