Turhal Şeker Fabrikası ekseninde Turhal şehrinin dünü ve bugünü
The past and present of Turhal city on the axis of Turhal Sugar Factory
  1. Tez No: 965272
  2. Yazar: RIDVAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREN YÜRÜDÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Turhal, Şeker Fabrikası, Sanayileşme, Şehirleşme, Toplumsal Değişim, Turhal, Sugar Factory, Industrialization, Urbanization, Social Change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Şeker Fabrikası'nın, kurulduğu 1934 yılından günümüze kadar Turhal şehrinin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısına olan etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Fabrikanın kuruluşu, sadece Türkiye'nin şeker üretimi politikaları açısından değil, aynı zamanda bir taşra kentinin modernleşme ve şehirleşme sürecine entegrasyonu açısından da belirleyici bir rol oynamıştır. Tez kapsamında, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki ekonomik kalkınma hamleleri bağlamında şeker fabrikalarının stratejik konumuna değinilmiş; özellikle Turhal Şeker Fabrikası'nın kuruluş gerekçeleri, kurumsal yapısı, üretim süreci ve zaman içindeki dönüşümü detaylı şekilde ele alınmıştır. Bununla birlikte, fabrikanın Turhal'daki demografik yapıya, göç hareketlerine, istihdam yapısına, eğitim ve sosyal yaşam gibi alanlara olan etkileri tarihsel belgeler, arşiv kayıtları, yerel basın ve sözlü tarih çalışmaları aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışma, aynı zamanda fabrikada yaşanan özelleştirme sürecinin yerel halk üzerindeki etkilerini de incelemiş; ekonomik yapıda meydana gelen değişikliklerin şehir kimliği ve halkın belleğinde nasıl yer bulduğuna dair değerlendirmelerde bulunmuştur. Bu bağlamda, Turhal Şeker Fabrikası yalnızca bir üretim tesisi değil, aynı zamanda Turhal kentinin gelişiminde merkezî bir aktör olarak ele alınmıştır. Sonuç olarak, bu tez, bir sanayi kuruluşunun kent dinamiklerini nasıl şekillendirdiğini ortaya koyarken, yerel kalkınma, modernleşme ve toplumsal dönüşüm süreçlerine ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the socio-economic and cultural transformation of the city of Turhal through the lens of the Turhal Sugar Factory, which has played a significant role in Turkey's industrialization process since its establishment in 1934. The factory's foundation not only contributed to the development of sugar production policies in early Republican Turkey but also served as a catalyst for modernization and urbanization in a provincial setting. Within the scope of the study, the strategic importance of sugar factories during the early Republican economic development initiatives is discussed, with a particular focus on the Turhal Sugar Factory's founding motivations, institutional structure, production processes, and its evolution over time. The impact of the factory on the demographic structure of Turhal, migration patterns, employment, education, and social life is analyzed through historical documents, archival sources, local media, and oral history interviews. The thesis also investigates the effects of the factory's privatization process on the local population, exploring how economic shifts have influenced urban identity and collective memory. In this context, the Turhal Sugar Factory is evaluated not merely as an industrial facility but as a central actor in the city's historical and social development. In conclusion, this study aims to shed light on how an industrial enterprise can shape urban dynamics, contributing to local development, modernization, and social transformation.