Investigation of co-pyrolysis of Göynük orishale with low density polyethylene by using different methods and characterisation of co-pyrolysis products
Göynük bitümlü şistinin alçak yoğunluk polietilen ile kopirolizinin farklı yöntemler kullanılarak incelenmesi ve kopiroliz ürünlerinin karakterizasyonu
- Tez No: 96529
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM, DOÇ. DR. LEVENT BALLİCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: GBŞ, AYPE, piroliz, sinerjizm, kopiroliz, sıcaklık programlı piroliz, çabuk piroliz, alifatik hidrokarbjonlar, GOS, LDPE, pyrolysis, synergism, co-pyrolysis, temperature-programmed pyrolysis, fast pyrolysis, aliphatic hydrocarbons
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tezde GBŞ ile AYPE'nin iki farklı metod ile kopirolizi incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, maksimum ürün oluşum sıcaklığının belirlenmesi, kopiroliz ürünlerinin karbon sayısına göre karakterize edilmesi, sinerjik bir etkileşimin varlığının incelenmesi, tutunma zamanı, sıcaklık, reaktör geometrisi ve ısıtma hızı gibi faktörlerinin piroliz ürünleri üzerini etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, GBŞ, AYPE, ve toplam karbon bazında 1:1 GBŞ, AYPE karışımı sıcaklık programlı ve çabuk piroliz işlemlerine tabi tutulmuştur. Piroliz ürünleri kapiler gaz kromatografi ile analizlenmiş ve toplam ürün oluşum hızı sıcaklı ve zamamn fonksiyonu olarak belirlenmiştir. Piroliz ürünlerinin alifatik fraksiyonununda bulunan n- parafEn ve 1 -olefinler karbon sayısına göre smıflandınlmıştır. Her iki yöntemde de GBŞ'nin AYPE ile beraberce pirolizlenmesinin etkisi, toplam organik karbonun uçucu organik ürünlere dönüşümünün deneysel ve hipotetik değerlerinin karşılaştırılması ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the co-pyrolysis of GOS with LDPE was investigated by using 2 different methods. The purpose of this study was to determine the maximum product evolution temperature, to characterise the co-pyrolysis products by carbon number, to investigate the existence of synergistic effect and to determine the effect of the factors influencing the pyrolysis product such as residence time, temperature, reactor geometry, and heating rate. In this regard, temperature-programmed and fast pyrolysis of GOS, LDPE and blend of GOS:LDPE on 1:1 total carbon ratio basis were investigated. Pyrolysis products were analysed by capillary gas chromatography and total product evolution rate was investigated as a function of temperature and time. n-Paraffins and 1 -olefins in aliphatic fraction of pyrolysis products were classified according to carbon number. The effect of co-pyrolysis of GOS with LDPE was determined by calculating the difference between experimental and hypothetical mean value of conversion of total organic carbon into volatile products in both methods.