Farklı sulama programlarının sera topraksız domates yetiştiriciliğinde su tüketimi, verim ve kalite üzerine etkileri
Effects of different irrigation programs on evapotranspiration, yield and quality of tomatoes grown in soilless culture
- Tez No: 96530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. HAKKI TÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soilless Culture, Open System, Tomato, Irrigation Scheduling, Evapotranspiration, Perlite, Tuff, Peat
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET FARKLI SULAMA PROGRAMLARININ SERA TOPRAKSIZ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU TÜKETİMİ, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ MERİÇ, Mehmet Kamu Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. î. Hakkı TÜZEL Ağustos 2000, 51 sayfa Bu araştırma, farklı sulama programlarının sera topraksız domates yetiştiriciliğinde bitki su tüketimi ve verim Özerine etkilerini belirlemek amacıyla 1999 yılı İlkbahar döneminde yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak FA 361 Fi çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada yetiştirme ortamı olarak perlit, tüf, perlit(%80)+torfl[%20), tüf(%80)+torf(%20) kullanılmıştır. Üretim yatay plastik saksılarda gerçeMeştirilmiştir. Besin eriyiği damla sulama sistemiyle sağlanmıştır. Sulamaların programlanmasında sera içine gelen her 1.0 (Sı), 1.7 (S2), 2.4 (S3) ve 3.1 (S4) MJ/m2.gün birikimli güneş radyasyonu değeri esas alınmış ve, tüm konularda günlük olarak yaklaşık %15-25 oranında drenaja izin verilmiştir. Yetiştirme dönemi boyunca uygulanan ve drene olan besin eriyiği miktarları günlük olarak ölçülmüş ve bu değerler yardımıyla bitki su tüketimleri belirlenmiştir. Drene olan besin eriyiklerinden günlük olarak örnekler alınarak EC değerleri ölçülmüş ve bitki kök bölgesi tuzluluk düzeyi sürekli kontrol altında tutulmuştur. Her hasatta verim, meyve sayısı ortalama meyve ağırlığı ve meyve kalitesi parametreleri belirlenmiş ve sonuçlar toplam olarak verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre konulara ilişkin mevsimlik bitki su tüketimleri 429.16-594.20 mm arasında değişmiştir. En yüksek su tüketimleri genellikle Sı konusundan sağlanırken S4 konusuna ilişkin su tüketimleri düşük kalmıştır. Verim üzerine gerek sulama programlan, gerekse yetiştirme ortamları etkili olmuştur. Verimlerin 16.64 ile 23.23 kg/m arasında değiştiği saptanmıştır. Sonuç olarak, ilkbahar dönemi sera topraksız domates yetiştiriciliğinde, sera içinde güneş radyasyonunun 1 MJ/m2 olduğu koşulda gerçekleştirilen sulamaların en yüksek domates verimini sağladığı ve perlit+torf karışımının en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Topraksız Tarım, Açık Sistem, Domates, Sulamanın Programlanması, Bitki Su Tüketimi, Perlit, Tüf, Torf.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT IRRIGATION PROGRAMS ON EVAPOTRANSPIRATION, YIELD AND QUALITY OF TOMATOES GROWN IN SOILLESS CULTURE MERİÇ, Mehmet Kamil Master Science Thesis, Agricultural Structures and Irrigation Dept. Supervisor. Assoc. Prof. Dr. İ. Hakkı TÜZEL August 2000, 51 pages This research was carried out to determine the effects of different irrigation programs on evapotranspiration, yield and quality of tomatoes grown in soilless culture during the spring season in 1999. The tested cultivar was FA 361 Fi. Four growing media namely, perlite, tuff, perlite(%80)+peat(%20) mixture, tuff(%80)+peat(%20) mixture with horizontal plastic pots were used for production. Nutrient solution was supplied by drip irrigation system. Irrigation programs were based on 1.0 (SO, 1.7 (S2). 2.4 (S3) and 3.1 (S4) MJ.m“2.day indoor cumulative solar radiation levels. For all treatments, drainage levels of % 15-25 was provided. During the growing period, supplied and drained water volumes were measured on a daily basis to determine the evapotranspiration values. In order to control the salinity levels of the plant root zones, drainage samples were collected daily and their EC values were determined. Yield and several parameters like, fruit number, average fruit weight and fruit quality were determined on every harvest and were converted to the total values. According to the results, seasonal evapotranspiration of treatments were found between 429.16 and 594.20 mm. The highest evapotranspiration rates generally obtained from treatment Si, while the lowest values were by S4. Tomato yields were influenced by irrigation programs and growing media. Yields were determined between 16.64 and 23.23 kg/m2. It has been concluded that, in soilless culture of tomato production, the irrigation applications at 1 MJ.m”2 indoor solar radiation level were provided the highest tomato yield and the perlite+peat mixture gave the best results.