Sağlık hizmetlerinde yapay zeka kullanımının kaliteye olan etkisi üzerine bibliyometrik analiz: Türkiye Suriye karşılaştırmalı analizi
Bibliometric analysis on the impact of artificial intelligence use in health care services on quality: A comparative analysis between Turkey and Syria
  1. Tez No: 965308
  2. Yazar: RAHAF SHAHOUD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Sağlık Hizmetleri Kalitesi, Türkiye ve Suriye, Artificial Intelligence, Quality of Healthcare Services, Turkey and Syria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yapay zekâ, bilgisayarlara entegre edilen ve insan zekâsını taklit ederek pek çok görev ve işlemi gerçekleştiren matematiksel algoritmalara, donanım ve yazılıma dayanan bir bilim dalıdır. Yirmi birinci yüzyılın en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olarak kabul edilen yapay zekâ, özellikle sağlık hizmetleri alanında, hastane bakım odalarından klinik uygulamalara, klinik araştırmalardan ilaç geliştirme süreçlerine kadar köklü dönüşümlere yol açmıştır. Yapay zekâ ve uygulamaları, sağlık sektöründe ve bu sektöre bağlı tüm alanlarda hem sağlık kurumlarının hem de hastaların maliyetlerini azaltmayı hedefleyen bir anlayışla geliştirilmektedir. Hastaneler, her toplumda sağlık bilincinin geliştirilmesi, bakım hizmetlerinin sunulması, sağlığın korunması ve bulaşıcı ya da kronik hastalıklarla mücadele edilmesi açısından temel bir yapı taşı olarak konumlanmakta ve sağlık ekonomisinin önemli bir çekirdeğini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu araştırma; sağlık hizmetlerin yapay zekâ kullanımının kaliteye olan etkisinin belirlenmesi bu araştırmanın en temel amaçları arasındadır. Bir diğer amacı ise, sağlık hizmeti sektöründe konuyla ilgili çalışmaların yoğunlaştığı takvimleri ve konuları belirlemektir. Çalışmada Web of Science veri tabanı kullanılmış ve aramalar, ((“Türkiye”) ve (“Yapay Zekâ”ve“Sağlık”)) ile ((“Suriye”) ve (“Yapay Zekâ”ve“Sağlık”)) anahtar sözcükleriyle gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bilimsel çalışmalar, RStudio ortamında“bibliometrix”paketi aracılığıyla analiz edilmiştir Türkiye'de sağlık hizmetlerinde yapay zekâ konusundaki bilimsel üretimin son yıllarda hızlı bir ivme kazandığını göstermektedir. Özellikle 2019–2025 yılları arasında yapılan 700 bilimsel çalışma, konunun Türkiye'de yoğun bir şekilde ele alındığını ve araştırma gündemine girdiğini göstermektedir. Türkiye'de yayınların özellikle 2023 ve 2024 yıllarında sırasıyla 148 ve 281 gibi dikkat çekici rakamlara ulaşması, sağlıkta dijitalleşme politikalarının, üniversitelerde yürütülen çok disiplinli çalışmaların ve artan kamu-özel sektör yatırımlarının bir sonucu olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence is a scientific field based on mathematical algorithms, hardware, and software integrated into computers, imitating human intelligence to perform many tasks and operations. Considered one of the most significant technological developments of the twenty-first century, artificial intelligence has led to profound transformations in healthcare, ranging from hospital care units to clinical practices, clinical research, and drug development processes. Artificial intelligence and its applications are being developed with an understanding aimed at reducing costs for both healthcare institutions and patients in the health sector and all related fields. Hospitals are positioned as a fundamental cornerstone in every society for raising health awareness, providing care services, protecting health, and combating infectious or chronic diseases, and they constitute an essential core of the health economy. In this context, the present research primarily aims to determine the impact of artificial intelligence use in healthcare services on quality. Another objective is to identify the timelines and topics on which studies related to this subject have concentrated in the healthcare sector. The study employed the Web of Science database, and searches were conducted with the keywords ((“Turkey”) and (“Artificial Intelligence”and“Health”)) and ((“Syria”) and (“Artificial Intelligence”and“Health”)). The obtained scientific studies were analyzed in the RStudio environment using the“bibliometrix”package. The findings reveal that scientific production on artificial intelligence in healthcare in Turkey has gained significant momentum in recent years. In particular, the 700 scientific studies conducted between 2019–2025 indicate that the topic has been intensively addressed and has entered the research agenda in Turkey. The fact that publications in Turkey reached remarkable numbers, especially in 2023 and 2024, with 148 and 281 respectively, can be interpreted as a result of digitalization policies in healthcare, multidisciplinary studies conducted in universities, and increasing public-private sector investments.