Edebiyat sosyolojisi bağlamında Türk roman adları
Turkish novel titles in the context of literary sociology
- Tez No: 965360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YILMAZ BUDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: roman, başlık, adlandırma, roman adları, edebiyat sosyolojisi, novel, title, naming, novel titles, sociology of literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Roman adları; eserin içeriğine, dönemine ve yazarına dair birçok izi bünyesinde barındırır. Bu yönüyle içeriğin kapak sayfasındaki tamamlayıcısı niteliğindedir ve ait olduğu metnin bağlamına dahildir. Roman adlarının kronolojik düzlemdeki devinimini görmek; edebî, siyasî, sosyal ve kültürel sahalardaki değişimleri tespit etmek bakımından mühimdir. Bu çalışmada Tanzimat'tan günümüze kadar yayımlanmış olan 2724 romanın başlığı incelenmiş; eserlerin adları, içerik ve çağrışımlarından hareketle çeşitli başlıklar altında kategorize edilmiştir. Bu sınıflandırma doğrultusunda istatistiksel veri analizi yöntemi kullanılarak roman adlarının dönemlerle kurduğu edebî, tarihî, kültürel ve toplumsal irtibatlar değerlendirilmiştir. Üç ana bölümden oluşan çalışmanın“Roman Türüne ve Roman Adlarına Kuramsal Bir Bakış”başlıklı ilk bölümünde, roman adlarının nitelikleri ve işlevleri ele alınmış ayrıca yazarların eserlerini adlandırma süreçleri incelenmiştir.“Romanların Başlıklarına Göre Sınıflandırılması”adlı ikinci bölümde, roman başlıkları; içerikleri, çağrışımları, göndermeleri ve sembolik değerlerine göre tasnif edilmiştir.“Roman Adları ve Edebiyat Sosyolojisi”başlıklı üçüncü bölümde, roman adlarının edebiyat sosyoloji ile ilişkisi; dönemsel başlık eğilimleri, adlandırımda etkin sebepler ve adı değişen romanlar ekseninde incelenmiş, bu bağlamda roman adlarının tarihî ve sosyolojik serüveni ile birlikte nesnel verilerden hareketle başlık ve dönem ilişki de irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Novel titles encompass numerous traces related to the content, period, and author of the work. In this regard, they function as a complementary element of the content on the cover page and are intrinsically tied to the context of the text to which they belong. Observing the chronological transformation of novel titles is significant in identifying changes within literary, political, social, and cultural spheres. In this study, the titles of 2724 novels published from the Tanzimat period to the present have been examined, and these titles have been categorized under various headings based on their content and connotations. In line with this classification, the method of statistical data analysis has been used to evaluate the literary, historical, cultural, and social connections established by novel titles across different periods. The study consists of three main sections. In the first section, titled“A Theoretical Overview of the Novel Genre and Novel Titles,”the characteristics and functions of novel titles are discussed, along with the naming processes employed by authors. The second section,“Classification of Novels According to Their Titles,”categorizes novel titles based on their content, associations, references, and symbolic values. The third section, titled“Novel Titles and the Sociology of Literature,”explores the relationship between novel titles and literary sociology, focusing on period-specific title trends, the underlying reasons for naming choices, and novels with changed titles. In this context, the historical and sociological trajectory of novel titles is discussed, and the connection between titles and literary periods is analyzed using objective data.