İmmobilize proteaz katalizli peptid sentezi
Immobilized protease-catalyzed peptide synthesis
  1. Tez No: 96537
  2. Yazar: GÜLLÜ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF H. USLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Peptid sentezi, papain, subtilizin, organik çözgenler, immobilize enzimler, Peptid synthesis, papain, subtilizin, organic solvents, immobilized enzymes
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET İMMOBİLİZE PROTEAZ KATALİZLİ PEPTİD SENTEZİ POLAT, Güllü Yüksek Lisans Tezi : Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Arif H. USLAN 2000, 111 sayfa Doğal aktif peptidlerin ve analoglannın total sentezleri ve kimyasal modifikasyonları, yapı-reaktivite bağlantılarının açıklanması, farmakolojik etkilerin artırılması, sentez yoluyla yapı ispatı ve ekonomik nedenlerle çok çalışılmış bir konudur. Büyük peptidlerin oluşturulması solid-faz veya parça kondenzasyonlan esasına dayanır. Fakat rasemizasyon, düşük verim ve çözünürlük problemleri ile karşılaşılır. Ürünlerin kimyasal ve kiral saflğı açısından rekombinat-DNA teknolojisi ve enzimatik sentez en etkili sentez yollandır. Fakat küçük peptidlerin sentezinde rekombinat- DNA teknolojisi gibi gelişmiş yöntemleri kullanmak mümkün değildir. Bu sentezler çoğu kez kimyasal sentezlerle yapılır ve rasemizasyon önlenemeyen bir sakıncadır. Oysa stereospesifik olarak reaksiyon veren enzimlerin kullanılması bu sakıncayı ortadan kaldırır. Organik çözgen karışımları kullanılarak çözünürlük arttırılabilir. Proteaz katalizli sentez, amino asit N-açil türevlerinin sentezinde, amino asit resamatlannın ayrılmasında, peptid ve protein sentezlerinde kullanılmıştır.VI Bu çalışmada immobilize proteaz kullanılarak belirli peptid bağlarının oluşum şartlan incelenmesi planlandı. Bu amaçla öncelikle papain ve subtilizin enzimleri kullanılarak perlitte PEG-enzim türevleri ile immobilizasyon denendi. Immobilize ürün elde edilemediği için peptid sentez çalışmalarında serbest enzimler kullanıldı. Peptid sentezinde N-korunmuş amino asit ve N-korunmuş amino asit ester türevleri karboksil bileşeni, serbest amino asitler ve PheOEt ise amino bileşeni olarak kullanıldı. Reaksiyonlar %20-90 organik çözgen oranlarında gerçekleştirildi. Ürün oluşumu TLC ile izlendi. Peptid sentezinde kullanmak için N-korunmuş amino asit fenilhidrazid ve N-korunmuş amino asit ester türevleri sentezlendi. Çalışmalarda sentezlenen dipeptid esterleri kolon kromatografisi ile saflaştınldı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IMMOBILIZED PROTEASE - CATALYZED PEPTIDE SYNTHESIS POLAT, Güllü MSC. In biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arif H. USLAN 2000, 111 pages The total synthesis of native active peptides and their analoques, which play an important role in the elucidation of structure-activity relationships the semisynthesis of proteins as well as the chemical modification of peptides and proteins in order to modulate physiological or pharmacological effects have been the focus of attetion. Synthesis of gross peptides are depend upon solid- phase or partial condensation but seem racemization, low yield and solution problems. In view of the chemical and chiral purity of the final product, recombinant DNA peptide synthesis and enzymic peptide synthesis provide the most efficient synhetic routes to bioactive peptides but recombinant DNA technologist isn't used synthesis of small peptides. These synthesis is generally made by chemical synthesis and racemization isn't prevent problem. In order to stereospecific enzymes are prevented to racemization problem using organic solvent mixture can be increased solution. Protease cataylzed peptide synthesis was used to synthesis of amino acid N-acyl, amino acidVIII ester, anilit and hydrazide derivatives, seperate of amino acid racemate and also synthesis of peptide and protein. In this assoy condition of peptide bonds formation were studied by immobilezed protease. For this aim, firstly; papain and subtilizin were used as catalysts and immobilization were studied with PEG-enzymes to perlit derivatives. The immobilized enzyme product couldn't be managed so free enzymes were used to peptide synthesis. Proteaz catalyzed peptide synthesis were employed. N- protect amino acid and N-protect amino acid ester as carboxyl compenent, free amino acids and PheEOt as amino component. The reactions were realized rate of organic solvent % 20-90. The formation product was watched by TLC. N-protect amino acid phenylhydrazid used and N-protect amino acid ester derivatives were synthesized for used peptide synthesis. Subsequntly, the dipeptide esters were purificated with colon chromatography.