Ana ürün olarak ekimi yapılan bazı pancar çeşitlerinde kısa intervalli ekim periyotlarının, çeşitlerin fizyoloji verim komponentleri verim ve kalite üzerine etkileri
A Research on effects of varietlies and sowing dates on yield, yield components and quality properties of sugar beet (beta vulgaris saccharifera)
- Tez No: 96536
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker Pancarı, Ekim Zamanı, Pancar Çeşitleri, Kök Gövdesi Verimi, Şeker Verimi, Sugar beet, sowing date (s), Surger beet cultivar (s), root yields, suger yields
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
V ÖZET ANA ÜRÜN OLARAK EKİMİ YAPILAN BAZI PANCAR ÇEŞİTLERİNDE (Beta vulgaris saccharifera) KISA İNTERVALLİ EKİM PERİYOTLARININ, ÇEŞİTLERİN FİZYOLOJİ VERİM KOMPONENTLERİ, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ PİŞKİN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Celal ÇALIŞKAN 28/01/2000 37 sayfa Bu çalışma, Erzincan ili ekolojik koşullarında 1998 yılı yaz peryodunda, farklı ekim zamanlarının değişik şeker pancarı çeşitlerinin verim ve diğer bazı özelliklerine etkisini. belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma faktörlerini 6 farklı ekim zamanı (20.4-30.4-10.5-20.5-30.5-10.6) ve 5 değişik şeker pancarı çeşidi (Sonja, Loretta, Evita, Fiona, Aura) oluşturmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre; kök gövdesi uzunluğu, kök gövdesi çapı, bitki başına yaprak sayısı, kök gövdesi verimi, digestion ve dekara şeker verimi bakımından Loretta, Evita ve Sonja çeşitleri en başarılı bulunmuştur. 20 ve 30 nisan tarihleri ise en uygun ekim dönemlerini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTCRACT A RESEARCH ON EFFECTS OF VARİETÜES AND SOWING DATES ON YİELD, YİELD COMPONENTS AND QUALiTY PROPERTIES OF SUGAR BEET (Beta vulgaris saccharifera) PİŞKİN, Ahmet Msc İn Field Crops Department Supervisar: Prof. Dr. Celal ÇALIŞKAN 28/01/2000 37 Pages This study conducted in order to determine the effect of different sowing date on the yield and some other characteristics of various sugar beet cultivars under the Mercan ecological conditions during summer period of 1998. six different sowing dates (20.4- 30.4-10.5-30.5-10.6) and 5 various sugar beets cv (Sonja, Loretta, Evita, Fiona, Aura) were the factors examined in the study: According to the results, it was suggested that Loretta: Evita and Sonja cultivars were the successful cultivars in terms of root height, leaf number, root diameter, root relds, dry matter rates and yields, sugar content and white sugar content. The dates of 20.4 and 30.4 were found to be suitable sowing times.