Genç yetişkinlerde ateizme yönelimin din eğitimi açısından incelenmesi
An examination of the tendency towards atheism on young adults in terms of religious education
- Tez No: 965381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Ateizm, Dinî Yönelim, Genç Yetişkinlik, İnanç, Religious Education, Atheism, Religious Orientation, Young Adulthood, Belief
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde bireylerin inançla ilişkisi, geçmişe göre çok daha değişken ve sorgulayıcı bir nitelik kazanmıştır. Özellikle genç yetişkinler arasında dinî inançlardan uzaklaşma veya inancı reddetme eğilimleri belirgin bir şekilde artmaktadır. Bu durumun din eğitimi açısından incelenmesi, din eğitiminin günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlaması ve uygulanması önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı ise, yaşamlarının belirli dönemlerinde Müslüman kimliğine sahip olan bireylerin sonrasında bu inancı terk ederek ateizmi benimsemelerinin ardında yatan nedenleri din eğitimi açısından incelemek, bireyin ateist olmasındaki sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın çalışma grubu, belirli bir dönem Müslüman olmuş ancak bu dinî kimliği terk ederek ateizmi kabul etmiş, kendisini ateist olarak tanımlayan 18-25 yaş arasındaki bireylerden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan 7 kadın 8 erkeğe kartopu tekniği ile ulaşılmış ve kendileriyle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak detaylı görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, insan deneyimlerine kapsamlı bir bakış sunan fenomenolojik (olgubilim) araştırma deseni tercih edilmiştir. Detaylı görüşme ve gözlem yoluyla elde edilen veriler ise betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle incelenmiş ve yorumlanmıştır. Verilerin analizinde MAXQDA 11 nitel veri analiz programından faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; bireylerin ateizme yöneliminde din eğitimi açısından çeşitli faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, ailenin dinî tutumu, dinî temsiliyeti ve çocuklara yönelik kullandığı din dili ve yaklaşım biçimi; örgün din eğitimi kapsamında din dersi öğretmenlerinin ve yaygın din hizmeti sunan din görevlilerinin bireylere yönelik yaklaşım biçimi ve pedagojik formasyon eksikliği, ayrıca bilgi eksiklikleri; akran çevresindeki dinî etkileşimler ile sosyal medyada yer alan dinî içerikler/içerikli yönlendirmeler, bireylerin ateizme yöneliminde belirleyici unsurlar olarak öne çıkmıştır. Dolayısıyla, etkili ve nitelikli bir din eğitiminin sağlanabilmesi için söz konusu faktörlerin dikkate alınması ve eğitim programlarına entegre edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, individuals' relationship with belief has become much more fluid and questioning compared to the past. Particularly among young adults, the tendency to distance oneself from religious beliefs or to reject faith altogether is noticeably increasing. Examining this situation from the perspective of religious education is crucial for planning and implementing religious education in a way that meets contemporary needs. The aim of this study is to investigate, from a religious education standpoint, the reasons why individuals who once identified as Muslim later abandon this belief and embrace atheism, to identify the issues that contribute to an individual's atheism, and to offer solutions to these problems. The study group consists of individuals aged 18-25 who once identified as Muslim but have since abandoned this religious identity and embraced atheism, defining themselves as atheist. 7 female and 8 male participants were reached through snowball sampling, and in-depth interviews were conducted with them. The phenomenological research design, which offers a comprehensive view of human experiences, was preferred in the study. The data obtained through in-depth interviews and observations were analyzed and interpreted using descriptive and content analysis methods. MAXQDA 11 qualitative data analysis software was used in the analysis of the data. According to research findings, various factors in religious education have been identified as influential in individuals' inclination toward atheism. In this context, the family's religious attitude, representation of religion, and the religious language and approach used toward children; the approach of religious studies teachers within formal religious education and the lack of pedagogical training and knowledge gaps among religious officials providing informal religious services; as well as religious interactions within peer groups and religious content/guidance on social media have emerged as determining factors in individuals' turn toward atheism. Therefore, to ensure effective and quality religious education, these factors must be taken into account and integrated into educational programs.