Evde kullanılan fetal doppler cihazlarının gebelikte baba-bebek bağlanması üzerindeki etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of home use of fetal doppler devices on father-baby attachment during pregnancy: A randomized controlled study
- Tez No: 965382
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÇEBER TURFAN, PROF. DR. YAŞAM KEMAL AKPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doppler Ultrasonografisi, Prenatal Bakım, Baba-Bebek İlişkisi, Fetal Kalp Atım Hızı, Babalık Davranışı, Sosyal Destek, Doppler Ultrasonography, Prenatal Care, Father- İnfant Relations, Heart Rate Fetal, Paternal Behavior, Social Support
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırma, evde Fetal Doppler cihazı kullanımının baba-bebek bağlanmasına etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Babaların kalp atışlarını duyarak sürece katılımının bağlanmayı güçlendirebileceği varsayılmaktadır. Yöntem: Bu araştırma, evde Fetal Doppler Cihazı kullanımının baba-bebek bağlanmasına etkisini değerlendirmeye yönelik, niceliksel ve randomize kontrollü deneysel bir araştırmadır. Araştırma, Mayıs-Haziran 2025 tarihleri arasında İzmir Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği, Gebe Okulu ve NST Polikliniğine başvuran gebelerin eşleriyle yürütülmüştür. Evreni, belirtilen dönemde başvuru yapan 2565 gebe kadının eşi oluşturmuştur. G*Power programı ile hesaplanan örneklem büyüklüğü doğrultusunda her grup için 24 katılımcı hedeflenmiş; ancak çalışmaya 34 deney ve 42 kontrol grubu olmak üzere toplam 76 baba adayı dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla iki bölümden oluşan bir form ve Rahim İçi Baba Bağlanma Ölçeği kullanılmıştır. Deney grubuna yönelik form 33, kontrol grubuna yönelik form ise 20 sorudan oluşmakta olup, katılımcıların sosyodemografik özellikleri, obstetrik bilgileri ve Fetal Doppler kullanım deneyimlerini kapsamaktadır. Prenatal bağlanmayı değerlendirmek amacıyla Dönmez ve Gümüşsoy (2019) tarafından geliştirilen ve 23 maddeden oluşan Rahim İçi Baba Bağlanma Ölçeği her iki gruba da uygulanmıştır. Veri toplama süreci, İzmir Şehir Hastanesi'ne başvuran, 24. gebelik haftası ve üzerindeki gebelerin eşleriyle yürütülmüş; deney ve kontrol gruplarına atama basit randomizasyon yöntemi ile yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 ve DataBeeg 1.0 programlarıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ile birlikte normal dağılıma sahip veriler için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış, anlamlı fark saptanan analizlerde Bonferroni testi ile gruplar arası farkın yönü belirlenmiştir. Numerik değişkenler arası ilişki Pearson korelasyon testi ile incelenmiştir. Normal dağılım değerlendirmesinde çarpıklık ve basıklık değerlerinin ±3 aralığında olması kriteri esas alınmıştır Bulgular: Araştırma bulguları, bazı sosyodemografik değişkenlerin baba-bebek bağlanmasını anlamlı düzeyde etkilediğini göstermektedir. Deney grubunda eşlerin çalışma durumu, gelir seviyesi, sosyal güvence, aile tipi, gebelik izlemi yapılan kurum ve kontrole düzenli katılım gibi faktörlerde istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır (p0.05). Bu bulgular, bağlanmanın bireysel deneyimlerin yanı sıra çevresel ve sosyal destekle de şekillendiğini göstermektedir. Sonuç: Bu araştırma, evde Fetal Doppler Cihazı kullanımının baba-bebek bağlanmasına etkisini incelemiş ve cihazı kullanan babaların bağlanma düzeylerinin anlamlı biçimde daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, fetal kalp atışlarını duymanın babalarda duygusal bağlanmayı güçlendirdiğini ve eş ilişkilerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak, evde Fetal Doppler kullanımı, prenatal dönemde baba-bebek bağını destekleyen etkili bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effect of home use of a fetal Doppler device on father-baby attachment during pregnancy. It is hypothesized that the father's participation in the process by hearing the fetal heartbeat may strengthen the emotional bond with the baby. Method: This quantitative, randomized controlled experimental study was conducted to assess the impact of home use of fetal Doppler devices on father-baby attachment. The study was carried out between May and June 2025 at the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic, Pregnancy School, and NST Clinic of İzmir City Hospital. The study population consisted of the spouses of 2,565 pregnant women who applied to the aforementioned units during the specified period. Based on the sample size calculation using the G*Power program, 24 participants per group were targeted; however, the study included 76 expectant fathers 34 in the intervention group and 42 in the control group. Data were collected using a two-part questionnaire and the Intrauterine Paternal Attachment Scale (IPAS). The questionnaire included 33 questions for the intervention group and 20 for the control group, covering sociodemographic characteristics, obstetric information, and fetal Doppler usage experiences. The IPAS, developed by Dönmez and Gümüşsoy (2019) and consisting of 23 items, was administered to both groups. The data collection process involved interviewing the spouses of pregnant women who were at 24 weeks of gestation or more and had applied to İzmir City Hospital. Group assignment was conducted using simple randomization. Data were analyzed using SPSS 25.0 and DataBeeg 1.0. Descriptive statistics were used, and independent samples t-test and one-way ANOVA were applied for normally distributed variables. Bonferroni post hoc analysis was used to determine the direction of significant differences. Pearson correlation was applied to examine relationships between numerical variables. The assumption of normality was evaluated based on skewness and kurtosis values within the ±3 range. Results: The findings indicated statistically significant relationships between some sociodemographic variables and father-baby attachment. In the intervention group, variables such as the spouse's employment status, income level, health insurance coverage, family structure, the type of institution providing prenatal care, and regular attendance at prenatal check-ups were significantly different compared to the control group (p0.05). These results suggest that attachment is influenced by both individual experiences and environmental and social support factors. Conclusion: This study examined the impact of home use of fetal Doppler devices on father-baby attachment and found that fathers who used the device had significantly higher attachment levels. The results indicate that hearing fetal heartbeats enhances emotional bonding and positively affects spousal relationships. In conclusion, the use of fetal Doppler at home is considered an effective method to support father-baby attachment during the prenatal period.