Subhî Fahmâvî'nin İskenderiye 2050 adlı romanının edebi tahlili
Literary analysis of Subhi Fahmâvî's novel 'Alexandria 2050'
  1. Tez No: 965390
  2. Yazar: TÜRKAN ALKAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AKÇAKOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belağatı, Arap Edebiyatı, Edebi Tahlil, Roman, Subhî Fahmâvî, İskenderiye 2050, Arabic Language and Rhetoric, Arabic Literature, Literary Analysis, Novel, Subhî Fahmâvî, Alexandria 2050
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Subhî Fahmâvî'nin İskenderiye 2050 adlı distopik romanını edebî unsurlar bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Arap edebiyatının çağdaş temsilcilerinden biri olan Fahmâvî, bu eserinde bireyin içsel dünyasını toplumsal hafıza ve kültürel dönüşüm ile buluşturan çok katmanlı bir anlatı sunar. Roman, zaman, mekân, olay örgüsü, karakter kadrosu, anlatım teknikleri ve bakış açısı gibi temel edebî unsurlar çerçevesinde analiz edilmiş; yorumlarda öznel yargılardan kaçınılarak metin merkezli bir yaklaşım izlenmiştir. Romanın dili ve üslubu, Fahmâvî'nin anlatı dünyasının özgünlüğünü yansıtan temel bir boyut oluşturmaktadır. Klasik Arap belâgat geleneğinin izleri modernist anlatım tarzıyla harmanlanmakta; metaforlar, semboller ve imgeler aracılığıyla düşünsel derinlik sağlanmaktadır. Böylece eser, estetik bir zenginlik taşırken aynı zamanda toplumsal eleştirinin de aracı hâline gelmektedir. Çalışmada nitel çözümleme yöntemi benimsenmiş, roman metni merkez alınarak edebî yapının işleyiş biçimi tespit edilmiştir. Romanın olay örgüsünde klasik yapının bilinç akışı ve iç monolog teknikleriyle kırıldığı; zaman ve mekânın ise karakterin zihinsel süzgecinden geçerek yeniden kurulduğu ortaya konmuştur. Ana karakter Meşhur'un zihninden geçen hatıraların izinde, bireysel bir hayat hikâyesi ile Arap toplumunun kolektif belleği eş zamanlı olarak sunulmuştur. İskenderiye 2050 romanının sadece bir kurgu değil; aynı zamanda modern Arap dünyasında kimlik, hafıza, modernleşme, teknolojik gözetim ve toplumsal dönüşüm meselelerine edebî bir bakış sunduğu gözlemlenir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Subhî Fahmâvî's dystopian novel Alexandria 2050 within the framework of literary elements. As one of the contemporary representatives of Arabic literature, Fahmâvî presents in this work a multilayered narrative that interweaves the individual's inner world with collective memory and cultural transformation. The novel has been analyzed through its fundamental literary components such as time, space, plot, character ensemble, narrative techniques, and point of view, while a text-centered approach has been adopted that avoids subjective judgments. The language and style of the novel constitute a central dimension reflecting the originality of Fahmâvî's narrative world. Traces of the classical Arabic rhetorical tradition are blended with modernist modes of expression, while metaphors, symbols, and imagery provide intellectual depth. In this way, the novel not only embodies aesthetic richness but also functions as a medium of social critique. The study employs a qualitative analytical method, focusing on the novel's text to determine the functioning of its literary structure. It is revealed that the classical plot structure is disrupted by techniques such as stream of consciousness and interior monologue, while time and space are reconstructed through the filter of the protagonist's consciousness. Following the memories of the main character, Mashhour, the narrative simultaneously presents an individual life story and the collective memory of Arab society. Thus, Alexandria 2050 is observed to be not merely a work of fiction but also a literary lens through which issues of identity, memory, modernization, technological surveillance, and social transformation in the modern Arab world are explored.