Güvenli cinsel iletişimin yordayıcıları
Predictors of safe sexual communication
- Tez No: 965391
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GONCA ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikoloji, Public Health, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Güvenli Cinsel İletişim, Cinsel Tutum, Cinsel Deneyim, Benlik Saygısı, Kendini Açma, Lojistik Regresyon Analizi, Sexual Attitudes, Self-Esteem, Self-Disclosure, Safe Sexual Communication, Sexual Experience, Logistic Regression Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin güvenli cinsel iletişim (GCİ) düzeylerini cinsel tutum, benlik saygısı, kendini açma, romantik ilişkilerde güven ve cinsel deneyim değişkenlerinin yordayıp yordamadığını incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu, gönüllülük esasına göre katılan 18 yaş ve üzeri 363 kadın ve 121 erkek olmak üzere toplam 484 yetişkin birey oluşturmaktadır. Veriler, Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği Kısa Formu, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği, Kendini Açma Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Analizlerde lojistik regresyon yöntemi kullanılmış, veriler Jamovi ve IBM SPSS programlarıyla çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, cinsel tutum (onaylayıcılık, paylaşım ve cinselliği araç olarak görme) ve benlik saygısı (özyeterlilik ve kendini sevme) alt boyutlarının GCİ üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Buna karşın, kendini açma alt boyutlarından niyet ve miktar GCİ'i olumlu yönde, olumluluk ise olumsuz yönde yordamıştır. Ayrıca, partnere duyulan güven ve cinsel deneyim GCİ'in güçlü yordayıcıları olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %77,5'inin cinsel bilgi kaynağı olarak internete başvurduğu, çok daha azının ise aile gibi güvenilir kaynaklardan bilgi edindiği görülmüştür. Sonuç olarak, güvenli cinsel iletişimi artırmaya yönelik eğitim programlarında partnere güven, kendini açma niyeti, miktarı ve olumluluğu ile cinsel deneyim gibi değişkenlerin dikkate alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether individuals' levels of safe sexual communication (SSC) are predicted by sexual attitudes, self-esteem, self-disclosure, trust in romantic relationships, and sexual experience. The research was conducted using a relational survey model. The study group consisted of 484 adult individuals aged 18 and above, including 363 women and 121 men, who participated voluntarily. Data were collected through the Hendrick Sexual Attitudes Scale – Short Form, the Two-Dimensional Self- Esteem Scale, the Self-Disclosure Scale, and a personal information form prepared by the researcher. Logistic regression analysis was used, and the data were analyzed using Jamovi and IBM SPSS software. According to the findings, the subdimensions of sexual attitudes (permissiveness, communion, and instrumentality) and self-esteem (self-efficacy and self-liking) did not have a significant effect on SSC. In contrast, among the self-disclosure subdimensions, intention and amount positively predicted SSC, whereas positivity negatively predicted SSC. Furthermore, trust in one's partner and sexual experience were identified as strong predictors of SSC. It was also found that 77.5% of participants relied on the internet as a source of sexual knowledge, while far fewer obtained information from reliable sources such as family. In conclusion, it is recommended that educational programs aimed at enhancing safe sexual communication should take into account variables such as partner trust, self- disclosure (intention, amount, and positivity), and sexual experience.