Abdüllatif Subhi Paşa'nın hayatı ve faaliyetleri (1818-1886)
Abdüllatif Subhi Pashas's life and activities (1818-1886)
  1. Tez No: 427535
  2. Yazar: KÜBRA TOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYYA KURŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Subhi Paşa, Tanzimat, reform, aydın, entelektüel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada 19. yüzyıl Osmanlı bürokratlarından Abdüllatif Subhi Paşa (1818-1886)'nın hayat hikayesi ele alınmıştır. Tanzimat reformlarının uygulayıcısı ve tipik bir bürokrat-aydın olan Subhi Paşa, Osmanlı bürokrasisinin çeşitli kademelerinde yer almıştır. Yenilikçi ve entelektüel bir devlet adamının siyasi faaliyetleri ve zihin dünyası Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgeleri, devrin süreli yayınları ve literatür bilgisi doğrultusunda anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated that the life of Abdullatif Subhi Pasha (1818-1886), an Ottoman bureaucrat in the 19. century. Subhi Pasha, who was the implementer of the reforms and a typical highbrow bureaucrat, appeared in various positions of the Ottoman bureaucracy. An intellectual and a reformist statesman's political activities and minds have been told referring to the records of the Office of the Prime Minnister Ottoman Archives, to periodical publications in that period, and to the other literature.