Güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası ile bir hacmin ısıtılması
Space heating by solar assisted ground source heat pump
- Tez No: 96541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF HEPBAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Toprak kaynaklı ısı pompası, Ground sources heat pump
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmanın amacı, İzmir'de güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası ile bir hacmin ısıtıl maşıdır. Bu bağlamda, Toprak Kaynaklı Isı Pompası (TKIP) tasarlandı ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde Bir Hacmin Isıtılması için kuruldu. Isı Pompası ünitesi iki devreden oluşur. Bunlardan biri, refrigerant olarak kullanılan Refrigerant 22 ile soğutma çevrimidir. Diğer devre, torak serpantinleri içinde su-antifriz solüsyonunun dolaştınldığı, sıvı dolaşım tipidir. Dikey TKIP, 50 m derinlikteki bir dikey sondaj içine U şekline yüksek yoğunluklu poli etilen (PE) boru yerleştirilerek kuruldu. Deney düzeni toprak sıcaklıklarını ölçmek ve ısı pompasının etkinlik katsayısını belirlemek için gerekli ölçme cihazları ile donatılmıştır. 1999-2000 soğutma mevsimi esnasında,değişken salamura kütle verilerinde toplam 23 deneme yapılmıştır.topraktan soğurulan ısı gücü ölçülmüş ve teorik modellerin tahminleri ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the design of space heating by solar assisted ground source heat pump in İzmir. In this regard, a ground-source heat pump was designed and constructed for heating a classroom in the Solar Energy Institute of Ege University. The heat pump unit consisted of two circuits. One of them was the refrigeration cycle in which Refrigerant 22 was used as the refrigerant. The other circuit was a liquid circulation type earth coil through which water-antifreeze solution was circulating. Vertical Ground Coupled Heat Pump constructed by placing two-diameter high density polyethylene (PE) tubes in a vertical bore hole with dept of 50 m. The test apparatus was equipped with the necessary instruments to determine the performance variables of the heat pump and the soil temperature with the heat pump operation. Totally, 23 runs of experiments were performed during 1999-2000 cooling seasons under brine circulation rate through the ground heat exchanger. The rate of heat absorption from the ground also measured and compared with the predictions of theoretical analysis.