Hayvan ıslahında blup yöntemi ve farklı blup uygulamaları
Blup method and its application in animal breeding
  1. Tez No: 96540
  2. Yazar: HASİBE ÖZ BÜYÜKKUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damızlık değer, BLUP, seleksiyon, evcil hayvanlar, Breeding value, BLUP, selection, livestock animals
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET HAYVAN ISLAHINDA BLUP YÖNTEMİ VE FARKLI BLUP UYGULAMALARI ÖZ, Hasibe Yüksek Lisans Tezi, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yavuz AKBAŞ 2000, 52 sayfa Hayvan ıslahında ilk aşama bireylerin tanınması ve genetik potansiyellerinin ortaya konmasıdır. Bu nedenle damızlık değerin tahmini, genetik ıslaha yönelik ıslah programlarının önemli bir bölümüdür. Bireyi tanımlayıcı verilerin bulunması ve bu verilerin yapısına da bağlı olarak kullanılabilecek farklı damızlık değeri ta hm inleme yöntemleri vardır. En İyi Doğrusal Sapmasız Tahminleme Yöntemi BLUP, evcil hayvanların genetik değerlendirilmelerinde en yaygın kabul gören yöntem olmuştur. Kullanılan istatistik ve genetik modelin farklılığına bağlı olarak çok farklı BLUP modelleri mevcuttur. Modeller arasındaki değişim, hesaplama yöntemlerinin ve bilgisayar teknolojisindeki değişime bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada damızlık değer kavramı ve BLUP yöntemi ortaya konulmuş, seleksiyon indeksi ile BLUP'ın karşılaştırılması yapılmış, ayrıca et ve süt sığırları, koyun ve keçi, kanatlı, at ve domuz ıslahında gerçekleştirilen BLUP uygulamaları derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT BLUP METHOD AND ITS APPLICATION IN ANIMAL BREEDING ÖZ, Hasibe MSc in Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yavuz AKBAŞ 2000, 52 pages The first step for animal breeding is to identify animals and to estimate their genetic potential. There fore, the prediction of breeding values is an important part of breeding programs for genetic improvement. There are several methods for estimation of breeding values with the availability and type of records. Best Linear Unbiased Prediction (BLUP) has become the most widely accepted method for genetic evaluation of domestic livestock. There are different kind of BLUP application with changing statistical and genetic models used. The developments in the model has been enhanced by advances in computational methods and computing power. In this study, the term of breeding value, BLUP method, comparison of selection index and BLUP with the BLUP applications in dairy and beef cattle, sheep and goat, poultry, horse anf pig breeding were reviewed.