Ordu ili hastane öncesi acil sağlık hizmetleri kayıtlarının sağlık yönetimi bakış açısıyla analizi ve yıllara göre karşılaştırılması
Analysis of ordu province pre-hospital emergency health services records from a health management perspective and comparison according to years
- Tez No: 965451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ŞAHİNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Acil sağlık hizmetleri, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, il ambulans servisi başhekimliği, sağlık yönetimi, Emergency health services, pre-hospital emergency health services, provincial ambulance service chief physician, health management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı Ordu İli'ne ait hastane öncesi acil sağlık hizmetlerine ilişkin kayıtların sağlık yönetimi bakış açısıyla analiz edilmesi ve ardından bu kayıtların son 10 yıl ile karşılaştırılmasıdır. Bu karşılaştırma sonucunda son 10 yıl içerindeki değişim ortaya konulmuştur. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada, veri kaynağı olarak ikincil verilerden yararlanılmıştır. Araştırma çerçevesinde kullanılan veriler Ordu İl Ambulans Servisi Başhekimliğinden ham olarak alınmış, ardından gruplandırılarak araştırma amaçlarına uygun hale getirilmiştir. Verilerin analizi için Excel ve SPSS programlarından yararlanılmıştır. Bulgular: Bu çalışma Ordu ili hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde 2014-2023 yılları arasındaki 850 544 vakadan oluşmaktadır. Çalışmada tüm yıllar incelendiğinde şu bulgular tespit edildi: Bir önceki yıla göre en fazla vaka artış oranının 2020 yılı olduğu; istasyon başı vaka ortalaması 2014 yılında 1 805 iken, 2023 yılında1 956'ya yükseldiği;0-16 yaş çocuk vaka oranı 2014 yılında %9.87 iken, 2023 yılında %8.06'ya; 17-44 yaş genç vaka oranı aynı yıllar arasında %27.64'ten %21.71'e düştüğü; 45-64 orta yaş vaka oranı aynı yıllar arasında %20.34'ten %22.27'ye;65 ve üzeri yaşlı vaka oranının aynı yıllar arasında%35.44'ten %39.54'e yükseldiği; medikal çağrı nedeni 2014 yılında %81.41 iken, 2023 yılında%67.05'e;diğer kazaların aynı yıllar arasında %9.17'den %6.69'a gerilediği; trafik kazalarının aynı yıllar arasında %4.63'ten %5.07'ye yükseldiği; hastaneye nakil oranı 2014 yılında %65.71 iken, 2023 yılında %67.30'a; hastaneler arası nakil oranının aynı yıllar arasında %9.06'dan %13.21'e; görev iptali olan hastaların oranının aynı yıllar arasında %2.16'dan %5.96'ya yükseldiği; nakil red oranının aynı yıllar arasında %8.36'dan %6.30'a gerilediği; il dışı nakil nedenlerinin büyük bir oranına sahip ileri özelleşmiş hekim ihtiyacı nedeninin 2018 yılında %29.33 iken, 2023 yılında %34.39'a; uzman hekim ihtiyacı oranının aynı yıllar arasında %13.78'den %32.43'e yükseldiği; yoğun bakım ihtiyacı oranı aynı yıllar arasında %28.57'den %14.77'ye gerilemiştir. Sonuçlar: Acil sağlık hizmetleri istasyonu başı vaka ortalaması yıllara göre farklılıklar göstermektedir. 0-16 yaş çocuk vaka oranı ve 17-44 orta yaş vaka oranı yıllara göre azalırken, 45-64 orta yaş ve 65 yaş ve üzeri yaşlı vaka oranı yıllara göre artmıştır. İl dışı nakil nedenleri yıllara göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main purpose of this study is to analyze the records of pre-hospital emergency health services in Ordu Province from a health management perspective and then compare these records with the last 10 years. Materials and Methods: In this research, secondary data was used as a data source. The data used within the framework of the research were received in raw form from the Chief Physician of Ordu Provincial Ambulance Service, and then they were grouped and made suitable for the research purposes. Excel and SPSS programs were used to analyze the data. Results: This study consists of 850 544 cases in pre-hospital emergency health services in Ordu province between 2014 and 2023. When all years were examined in the study, the following findings were found: The highest case increase rate compared to the previous year was 2020; While the average case per station was 1 805 in 2014, it increased to 1 956 in 2023; While the case rate of children aged 0-16 was 9.87% in 2014, it will increase to 8.06% in 2023; The case rate among young people aged 17-44 decreased from 27.64% to 21.71% between the same years; The 45-64 middle age case rate increased from 20.34% to 22.27% between the same years; The case rate of people aged 65 and over increased from 35.44% to 39.54% between the same years; While the reason for medical calls was 81.41% in 2014, it will increase to 67.05% in 2023; Other accidents decreased from 9.17% to 6.69% between the same years; traffic accidents increased from 4.63% to 5.07% between the same years; While the hospital transfer rate was 65.71% in 2014, it will increase to 67.30% in 2023; The interhospital transfer rate increased from 9.06% to 13.21% between the same years; The rate of patients with duty cancellation increased from 2.16% to 5.96% between the same years; The transplant rejection rate decreased from 8.36% to 6.30% between the same years; While the need for advanced specialized physicians, which accounts for a large proportion of the reasons for out-of-province transfers, was 29.33% in 2018, it will increase to 34.39% in 2023; The rate of need for specialist physicians increased from 13.78% to 32.43% between the same years; The rate of intensive care need decreased from 28.57% to 14.77% between the same years. Conclusions: The average number of cases per emergency health services station varies from year to year. While the child case rate of 0-16 years old and the middle age case rate of 17-44 years have decreased over the years, the middle age case rate of 45-64 years old and the elderly case rate of 65 years and over have increased over the years. Reasons for out-of-province transfers vary from year to year.