Tarımsal işletmecilik yayımı ve süt sığırcılığı örnek olayı
Farm management extension and a case study in dairy production
  1. Tez No: 96563
  2. Yazar: MEHMET ALİ SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım işletmeciliği, yayım, planlama
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
V ÖZET TARIMSAL İŞLETMECİLİK YAYIMI ve SÜT SIĞIRCILIĞI ÖRNEK OLAYI SARI, Mehmet AH Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdoğan OKTAY Mart, 2000, 164 sayfa Bu tezde ülkemizde pratik olarak fazla uygulama alanı bulmayan tarımsal işletmecilik yayımı ile ilgili bir örnek çalışma yapılmıştır. Araştırma İzmir ili Bayındır ilçesi Hasköy köyünde bulunan süt sığırcılığı üretim faaliyetinin önemli olduğu işletmelerle yapılmıştır. Çalışmada incelenen işletmelerin mevcut durumları ortaya konmuş ve geliştirilmiş bütçeleme tekniği kullanılarak işletmeler planlanmıştır. İşletmecilere üç değişik plan sunularak seçim yapmaları istenmiştir. Seçim ve diğer aşamalardaki gözlemlere dayanılarak çalışmanın sonuçlan verilmiş ve ülkemizde tarımsal işletmecilik yayımı faaliyetlerinin uygulanması sırasında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri sunularak çalışma tamamlanmıştır. Araştırmada yapılan planlama sonucunda işletmecinin yapmayı düşündüğü plan değişiklikleri sonucunda net tarımsal gelir ortalama %13,40 artarken, yayımcının yapmış olduğu planlarda bu oran %33,44 oranında gerçekleşmiştir.VI Araştırma sonucunda planların seçiminde ekolojik faktörler, gelecek ile ilgili beklentiler, yayjmcıya olan inanç, kendîndenlik olgusu gibi faktörlerin etkili olduğu saptanmıştır. Tarımsal işletmecilik yayımı çalışmalarının yapılmasına engel teşkil edebilecek sorunlar da makro ve mikro sorunlar olarak gruplandınlmıştır. Makro sorunlar yayımcının ve yayım kuruluşunun tek başına aşamayacağı tarım politikasının genel sorunları olmakla birlikte mikro sorunlar yayımcının kendisi ile ilgili olan ve yayım metotlarının kullanılması aşamasında ortaya çıkabilecek sorunlar olarak göze çarpmaktadır. Araştırmada sonuç olarak Türkiye'de tarımsal işletmecilik yayımı faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için özellikle makro sorunların ortadan kaldırılması gerektiği ve bu çalışmalar için uygun kurumsal örgütlenmenin sağlanmasının şart olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FARM MANAGEMENT EXTENSION AND A CASE STUDY m DAIRY PRODUCTION SARI, Mehmet Ali MSc in Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr, Erdoğan OKTAY March 2000, 164 pages In this thesis, a research was made about farm management extension that couldn't find applying area in Turkey. The research was made with farms that dairy production is important İn Hasköy village in Bayındır County of İzmir province. Firstly, present conditions of observed farms were defined and by using forward planning method, three plans were prepared. Those plans were presented and wanted to be selected by farmers. According to the observation of selection and the other stages, the results were given and problems that may be encountered while applying farm management extension were defined and by giving possible solutions, the study was concluded. With plans made by farmers thoughts, net farm income was increased % 13,40 portion, plans made by extension worker increased net farm income in percentage of 33,44 portion. It has been found that several factors effects selection of plans such as ecological factors,VIII expectations about future, belief towards to extension worker and subjectivity fact. Problems which may be encountered in applying farm management extension were grouped in two category as macro and micro problems. Macro problems are which extension workers and extension organization cannot deal with. Those problems also are the same as general agricultural policy's problems. Micro problems are which is related to extension workers and extension organization. Usually those problems occurs while applying extension methods. As a result, To realize farm management extension studies in wide area, especially macro problems must be solved and policy makers provide strong institutional structure. Keywords; Farm management, extension, advisory work, planning.