Diyabetik hastalarda preoperatif intravenöz sıvı infüzyonunun hemodinamiye etkisi
The effect of preoperative intravenous fluid infusion on hemodynamics in diabetic patients with autonomic neuropathy
  1. Tez No: 965631
  2. Yazar: EMEL FİKİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN ERGEN TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: diyabet, cerrahi, sıvı replasmanı, otonom nöropati, ortostatik hipotansiyon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
AMAÇ: Diyabetes Mellitus; tüm dünyada prevalansı artan major mortalite ve morbidite nedenleri arasındadır. Anestezi sonrası gelişen hemodinamik yanıt diyabetik hastalarda ortadan kalkabilmektedir. Diyabetik hastanın anestezi yönetiminde hidrasyon önemlidir. Bu çalışmada genel anestezi alan diyabetik hastalarda kardiyovasküler ve otonom sorunları önlemek için preoperatif sıvı infüzyonunun peroperatif hemodinamik parametrelere etkisini değerlendirmeyi amaçladık GEREÇ VE YÖNTEM: Diyabet tanısı almış 80 hasta, demografik ve preoperatif özellikleri, diyabete eşlik eden yandaş hastalıkları, operasyonun tipi ve hemodinamik takipleri açısından kaydedildi. Otonom nöropati varlığı preoperatif tespit edildi. Sempatik sistem, ortostatik hipotansiyon varlığı ile parasempatik sistem, derin inspiryuma taşikardi yanıtı ile değerlendirildi. Hastalar rastgele, kontrol grubu (GrupK) ve salin grubu (GrupSF) olarak iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna preoperatif sıvı verilmedi. Salin grubuna preoperatif anestezi indüksiyonundan önce 10 dakika içinde, intravenöz(iv) 10 ml/kg %0.9 İzotonik sodyum klorür infüzyonu verildi. İndüksiyon ve entübasyon sonrası hastaların sistolik kan basıncı(SKB), diyastolik kan basıncı(DKB), ortalama kan basıncı(OKB) ve kalp atım hızı (KAH) değerleri karşılaştırıldı. Verilerin analizi SPSS paket programı ile yapıldı. Gruplar arasında ortalamalar yönünden istatistiksel olarak anlamlı farkın olup olmadığı araştırıldı. BULGULAR: Serum fizyolojik grubundaki hastaların %95'inde, kontrol grubundaki hastaların %67,5'inde otonom nöropati tespit edildi. Gruplar arası SKB, DKB, OKB ve KAH'daki operasyon süresince meydana gelen değişimlerde anlamlı fark gözlenmedi. SKB, DKB'da tüm zamanların ortalaması serum fizyolojik grubunda kontrol grubuna göre yüksek olmasına rağmen anlamlı fark gözlenmedir. SONUÇ: Sonuç olarak; diyabetik hastalarda kardiyak otonom nöropatinin basit yöntemlerle tespiti, perioperatif hemodinamik stabilite için gereklidir. Diyabetik hastalarda preoperatif sıvı verilmesinin SKB, DKB, OKB ve KAH da anlamı değişiklik yapmadığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Diabetes Mellitus; the world wide prevalence is among the major causes of mortality and morbidity. Hemodynamic response after anesthesia can be eliminated in diabetic patients. Hydration is important in anesthesia management of diabetic patients. In this study, we aimed to evaluate the effect of preoperative fluid infusion on peroperative hemodynamic parameters to prevent cardiovascular and autonomic problems in diabetic patients receiving general anesthesia. MATERIALS & METHODS: 80 patients diagnosed with diabetes were recorded for demographic and preoperative characteristics, comorbid accompanying diabetes mellitus, type of operation and haemodynamic follow-up. Autonomic neuropathy was detected preoperatively. The sympathetic system was evaluated with the presence of orthostatic hypotension, parasympathetic system, deep inspiratory tachycardia response. Patients were randomly divided into two groups as control group (Group C) and saline group (Group S). No preoperative fluid was given to the control group. Intravenous (iv) 10 ml / kg 0.9% isotonic sodium chloride infusion was administered within 10 minutes before salin group preoperative anesthesia induction. Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean blood pressure (MBP) and heart rate (HR) values of patients were compared after induction and intubation. Analysis of the data was done with the SPSS package program. It was investigated whether there was a statistically significant difference between groups in terms of averages.