An in-depth analysis of perceptions about the relationships between Turkish pre-service EFL teachers and their mentor teachers in terms of classroom management skills
Türk aday İngilizce öğretmenleri ve danışman öğretmenleri arasındaki ilişkiler ile ilgili algıların sınıf yönetimi becerileri açısından derinlemesine analizi
  1. Tez No: 965706
  2. Yazar: ESMANUR KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ÜNALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday İngilizce Öğretmenleri, Danışman Öğretmenler, Sınıf Yönetimi, Pre-service EFL Teachers, Mentor Teachers, Classroom Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
TÜRK ADAY İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİ VE DANIŞMAN ÖĞRETMENLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER İLE İLGİLİ ALGILARIN SINIF YÖNETİMİ BECERİLERİ AÇISINDAN DERİNLEMESİNE ANALİZİ ÖZET Öğretmenlik uygulaması, aday İngilizce öğretmenlerinin öğretmenlik becerilerini geliştirerek onları gelecekteki mesleklerine hazırlamayı amaçlayan bir süreçtir. Öğretim becerileri, birçok alt beceriyi içeren şemsiye bir terimdir. Sınıf yönetimi becerileri bunların en önemlilerinden biridir çünkü sınıf yönetimi, öğretme ve öğrenme faaliyetlerinin tüm yönlerini etkiler. Bu yadsınamaz etki nedeniyle, öğretmenlik uygulaması sırasında bu becerinin geliştirilmesine gereken önemin verilmesi kaçınılmazdır. Bununla birlikte, aday İngilizce öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin geliştirilmesinde uygulamanın diğer paydaşları, özellikle de uygulamada onlara rehberlik etmek üzere görevlendirilen danışman öğretmenleri hayati bir rol oynamaktadır. Bu amaçla çalışma, aday İngilizce öğretmenleri ile danışman öğretmenleri arasındaki ilişkilerin sınıf yönetimi becerileri açısından derinlemesine analizine odaklanmaktadır. Çalışmayı yürütmek için nitel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Başlıca veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmasına rağmen veri üçgenleme kaynağı olarak kullanılan odak grup görüşmeleri yarı yapılandırılmış görüşmelerde sorulan sorulara çerçeve oluşturmak ve grup dinamikleri ile grup kültürünün katılımcıların görüşme sorularını yanıtlama biçimleri üzerindeki etkilerini gözlemlemek amacıyla altı aday İngilizce öğretmeni ve altı danışman öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmelerden hemen önce yapılmıştır. Odak grup görüşmelerinin yanı sıra, araştırma konusunun detaylı bir şekilde incelenmesi için 15 aday İngilizce öğretmeni ve 15 danışman öğretmen ile ayrı ayrı yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerden önce ise bir aday İngilizce öğretmeni ve bir danışman öğretmen ile pilot görüşmeler yapılmıştır ve görüşmeler de veri toplama sürecine dahil edilmiştir. Son olarak araştırmacı tarafından tutulan ve tez yazma sürecini sunmayı amaçlayan bir araştırma günlüğü veri üçgenleme amacıyla kullanıldı. Veri analizi sürecinde tümevarımsal yaklaşım ile tematik analiz uygulandı ve analiz sonuçları ile ilgili uzman görüşüne başvuruldu. Çalışmanın bulguları, aday İngilizce öğretmenleri ve danışman öğretmenleri arasındaki ilişkilerin, sınıf yönetimi becerilerine ilişkin öğretmenlik uygulaması sürecinin verimliliğini etkilediğini göstermiştir. Ancak, bu ilişkilerden etkilenme biçimi, öğretmen adaylarının ve danışman öğretmenlerinin öğretmenlik uygulaması sırasında ilişki kurma ile ilgili algılarına ve yaklaşımlarına bağlıdır. Bulgular, danışman öğretmenleriyle olumlu ve destekleyici ilişkilere sahip olmanın, öğretmen adaylarının onlardan aldıkları rehberlik, destek ve yönlendirmeler aracılığıyla sınıf yönetimi becerilerini geliştirmeleri için fırsatlar sağladığını göstermiştir. Ancak, danışman öğretmenleriyle olumsuz ve destekleyici olmayan ilişkiler kurmak, öğretmen adaylarının daha bilgili bir diğerinden öğrenmelerini ve sınıf yönetimi becerilerini geliştirmelerini engellemektedir. Bulguların sınıf yönetimi becerilerine ilişkin bu iki önemli bileşen arasındaki ilişkilere dair sunduğu detaylar göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışma konunun derinlemesine analizi ve anlaşılırlığı için gerekli olan özel ilgiyi göstererek alana katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
AN IN-DEPTH ANALYSIS OF THE PERCEPTIONS ABOUT THE RELATIONSHIPS BETWEEN TURKISH PRE-SERVICE EFL TEACHERS AND THEIR MENTOR TEACHERS IN TERMS OF CLASSROOM MANAGEMENT SKILLS ABSTRACT Teaching practicum is a process that aims to prepare prospective English teachers for their future professions by enhancing their teaching skills. Teaching skills is an umbrella term that includes many subskills. Classroom management skills are one of the most essential ones because classroom management affects all aspects of teaching and learning activities. Because of this undeniable effect, giving the necessary importance is inevitable to improve it during the teaching practicum. However, other stakeholders of the practicum play a vital role in improving pre-service English teachers' classroom management skills, especially the mentor teachers who are assigned to guide them in the practicum. To this end, the study focuses on an in-depth analysis of the relationships between pre-service English as a Foreign Language (EFL) teachers and mentor teachers in terms of classroom management skills. A qualitative research design was used to conduct the study. Although semi-structured interviews were used as the main data collection tool, focus group interviews, which were used as a source of data triangulation, were conducted immediately before the semi-structured interviews with six prospective English language teachers and six mentor teachers to frame the questions asked in the semi-structured interviews and to observe the effects of group dynamics and group culture on the way the participants answered the interview questions. Focus group interviews were used as a data triangulation source. Apart from focus group interviews, 15 pre-service English teachers and 15 mentor teachers were interviewed separately for semi-structured interviews for a detailed investigation of the research topic. Before these interviews, pilot interviews were conducted with a prospective EFL teacher and a mentor teacher, and these interviews were also included in the data collection process. Finally, a research journal kept by the researcher, which aims to present the thesis writing process, was used for data triangulation. In the data analysis process, an inductive approach and thematic analysis were applied, and expert opinion was consulted regarding the results of the analysis. The findings of the study demonstrated that the relationships between prospective English teachers and mentor teachers affect the productivity of the teaching practicum process regarding classroom management skills. However, the way it is affected by these interactions depends on the mentees' and the mentor teachers' perceptions and approaches to constructing relationships during teaching practicum. The findings showed that having positive and supportive relationships with mentor teachers provides opportunities for mentees to enhance their classroom management skills through guidance, support, and instructions from them. Yet, constructing negative and unsupportive relationships with mentor teachers prevents them from learning from a more knowledgeable other and improving their classroom management skills. Considering the details that the findings presented about the relationships between these two significant components concerning classroom management skills, this study may contribute to the field by giving special attention, which is necessary for in-depth analysis and comprehensible understanding of the topic.