Kıyısal bölgenin jeolojik ve osenografik kriterlere göre bilimsel ve yasal tasarımlarının karşılaştırılması
The comparison of sientific and legal descriptions of the coastal zone due to geological and oceanographical facts
  1. Tez No: 96572
  2. Yazar: EBRU YEŞİM KÖKSAL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KOCATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyısal Bölge Yönetimi, Kıyısal Ekosİstem, Coastal zone managment, Coastal ecosystem
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET KIYISAL BÖLGENİN JEOLOJİK VE OSENOGRAFÎK KRİTERLERE GÖRE BİLİMSEL VE YASAL TANIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI KOKSAL ÖZKAN E. Yeşim Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet KOCAT AŞ Eylül 2000, 93 sayfa Bu çalışmada Kıyısal Bölgenin jeolojik ve osenografik kriterlere göre bilimsel ve yasal tanımlan ve bunların karşılaştırmaları yapılmıştır. Kıyı bölgelerimiz turizm, endüstri, yerleşim ve rehabilitasyon gibi pek çok sebeplerden dolayı büyük bir baskı altındadır. Deniz, doğal ve yapay göl ve akarsu kıyılan ile bu yerlerin etkisinde olan veya devamı niteliğinde bulunan kıyı(sahil) bandının doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararına toplumun eşit ve serbest olarak kullanımım sağlamaktadır. Kıyısal ekosistemler sosyal, ekonomik ve ekolojik değerleriyle yeryüzünün öncelikli bölgelerini oluştururlar. Bu bölgeler gelişim alanlan için yoğun basla altındadır. Kıyılann kamu yararına kullanımlan yasal zorunludur ve bu arada ekolojik yönden de doğal öğeleri arasındaki karşılıklı İletişimin sağlanması gerekir. Kıyısal ekosistemlerin ekolojik planlama ve yöntemleriyle bu baskı ve stresten kurtarılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT THE COMPARISON OF SCIENTIFIC AND LEGAL DESCRIPTIONS OF THE COASTAL ZONE DUE TO GEOLOGICAL AND OCEANOGRAPfflCAL FACTS KOKSAL ÖZKAN E. Yeşim MSc in Faculty of Fisheries Supervisor:Prof.Dr. Ahmet KOCAT AŞ September 2000, 93 pages In this study, the scientific and legal descriptions of Coastal Zone due to geological and oceanographical facts and comparision between these two is done. Our coastal zone is in danger because of tourism, industrial development, establishments and reorganization, etc. Sea lets natural and artificial lakes and river coasts and the coastal zone which İs affected from these to be protected by taking into care of the natural and cultural specialities and the common usage of community by equally and easily. Coastal ecosystem is the priority area with its social, ecenomic ana ecologic values. These regions are under high pressure by the developping zones, the usage of the coast for the public interest is legally forced and the communication between the natural intents must be organized ecologically. Coastal ecosystems must be protected from these pressure and stress by ecologic planning and care.