Kökurnematodları (meloidogyne spp.)'nden zarar gören tarla domatesinde bazı yaprak gübreleri ve organik preparatların verime etkisi üzerinde araştırmalar
The Effect of aaplying some foliar fertilizers and organic preparats on the 'field tomato' plant damaged by root knot nematodes (meloidogyne spp.)
  1. Tez No: 96576
  2. Yazar: CEM KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESAT PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Kökurnematodlan (Meloidogyne spp.), Yaprak gübresi, Deniz yosunu ekstraktı, Tomato, Root-Knot Nematodes (Meloidogyne spp.), Foliar Fertilizer, Seaweed Extract
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET KÖKURNEMATODLARI (Meloidogyne spp.)'NDAN ZARAR GÖREN TARLA DOMATESİNDE BAZI YAPRAK GÜBRELERİ VE ORGANİK PREPARATLARIN VERİME ETKİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR KARACA, Cem Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Esat PEHLİVAN Ekim-2000, 45 sayfa Çalışma 1999 yılı Mayıs- Ağustos aylarında Turgutlu'daki bir üretici tarlasında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Finisher, Microplex Super isimli yaprak gübreleri ile organik bir madde olan deniz yosunu ekstraktı domates bitkilerine yapraktan uygulanmıştır. Böylece sözü edilen yaprak gübreleri ve organik preparatın kökurnematodlan ile bulaşık domates bitkilerine etkisinin ve uygulanabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmalar üretim, yaprak gübreleri ve organik preparatı uygulama, değerlendirme ve teşhis çalışmaları olarak yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre, 4 karakterli ve 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Elde edilen sonuçlar varyans analizine tabi tutularak, yapraklanma, genel renklenme, çiçeklenme, bitki boyu, meyve tutumu, verim, bulaşıklıhk, yaş ve kuru kök ağırlığı bakımından İcarşılasünlmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda bütün uygulamalar arasında Finisher isimli yaprak gübresi uygulamasının Kökurnematodlan ile bulaşık“Rio Grande”domates çeşidinde verimi artırma ve zararı azaltmada en âzla yararı sağlayacağı kanısına varılmıştır. Ancak yapılan istatistiksel analizler sonucunda Kökurnematodu ile bulaşık bitkilere uygulanan karakterler arasında bir fark olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF APPLYING SOME FOLIAR FERTILIZERS AND ORGANIC PREPARATS ON THE“FIELD TOMATO”PLANT DAMAGED BY ROOT KNOT NEMATODES {Meloidogyne spp.) KARACA, Cem MSc in Plant Protection Department Supervisor: Prof. Dr. Esat PEHLİVAN October-2000, 45 pages This study was performed on an agricultural field in Turgutlu between May- August 1999. Foliar fertilizers named as Finisher and Microplex Super, as well as Seaweed extract, which is an organic matemi, were applied on the foliar of the tomato plants. Therefore the effect and applicability of the above-mentioned fertilizers and an organic material on tomato plants infected by root-knot nematodes were investigated. The study had production, application of foliar fertilizers and organic material, analysis, and diagnosis steps. The trial was organized as with four characters repeated three times according trial design of randomized-bloks. The results were examined varians analysis method in order to compare the leaf number, general colouring of plants, the size of plants, the number of tomato fruits, the yields, the root infection, the weight of damp and dry roots of the plants. It was concluded that the commercial foliar fertilizer Finisher had the best effect, amongst the other fertilizers, on increasing the yields and decrease the infection level of root-knot nematodes on“Rio Grande”tomato plants infected with root-knot nematodes. On the other hand, according to the statistical analysis performed, there was no differences between the foliar fertilizers,organic preparation applied and non fertilizer applied plants which were infected by root-knot nematodes.