Avrupa Birliği'nin bölgesel ve yapısal iyileştirmeler amacıyla yapmış olduğu çeşitli mali yardımlar ve bu kapsamda Türkiye'nin durumu
Financial conribution of the European Union for regional and structural development with special reference to Turkey
- Tez No: 96585
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN IŞIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel ve Yapısal Fonlar, Avrupa Birliği.Avrupa Birliği-Türkiye
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Ill ÖZET AVRUPA BlRLlĞI'NİN BÖLGESEL VE YAPISAL İYİLEŞTİRMELER AMACIYLA YAPMIŞ OLDUĞU ÇEŞİTLİ MALİ YARDIMLAR VE BU KAPSAMDA TÜRKİYE'NİN DURUMU YILMAZ, Nezahat Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emin IŞIKLI Nisan 2000, 171 sayfa Avrupa Birliği (AB), üye ülkeleri arasındaki bölgesel ve yapısal farklılıkları gidermek amacıyla birtakım politikalar izlemektedir. Bu politikalar çerçevesinde üye ülkelere çeşitli fonlardan mali yardım sağlanmaktadır. Aynı zamanda, üye olmayan ülkelerle de ekonomik ve siyasal çıkarları doğrultusunda ilişkilerini sürdürmekte ve gelişmekte olan bu ülkelere de, gelişmiş ülkelerle uyumunu sağlamak amacıyla, mali yardımlarda bulunmaktadır. AB'nin Türkiye ile ilişkileri ise, Birliğin kurulduğu ilk yıllardan itibaren devam etmektedir. Bu ilişkiler çerçevesinde yapılan anlaşmalarla da Türkiye'ye, mali protokoller kapsamında, birtakım yardımlar sağlanmaktadır. Bu kapsamda, AB'nin sağladığı mali yardımlar ortaya konulmuştur. Özellikle Akdeniz ülkelerine sağlanan yardımlar ve birer Akdeniz Ülkesi olmasına rağmen, üyelik statüsünü kazanmış olan Yunanistan, İspanya ve Portekiz'e sağlanan yardımlar, Türkiye'ye sağlanan yardımlarla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda, yapılan yardımların sınırlı olduğu saptanmış, uyumun gerçekleşmesi konusunda olumsuz etki yaratan ve mali işbirliğini engelleyen sorunlar belirlenmiş ve bazı çözüm önerileri de getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL CONRIBUTION OF THE EUROPEAN UNION FOR REGIONAL AND STRUCTURAL DEVELOPMENT WITH SPECIAL REFERENCE TO TURKEY YILMAZ, Nezahat MSc in Agriculture Economic Supervisor: Prof. Dr.Emin IŞIKLI April 2000, 171 pages European Union(EU) follows the policy which aims to minimize the regional and structural differences among the member countries. Regarding this policy, the member countries are supported through financial funds. Meanwhile, EU considers its economical and political benefits in it relationships with non- member countries. In order to support development of those countries European Community provides the financial support. Since the establishment of EU, the relations between Turkey and EU passed through important stages and reachead its present level. With the reference to the agreements and financial protocols, some financial supports were provided. Particularly, financial supports given to the Mediterranean Countries and to member Mediterranean Countries Greece, Spain, Portugal has been compared with Turkey. According to the results of this comparation, the limits of the given supports, the issues that negatively affect the realisation of integration of Turkey and also problems that prevent financial cooperation have been specified and the possible solutions have been explained. Key Words Regional and Structural Funds, European Community, European Union - Turkey.