Ege bölgesi çekirdeksiz kuru üzüm işleme tesislerinin mevcut durumu sorunları ve çözüm önerileri
Raisin processing units in aegean region present status problems and suggestions for improvement
- Tez No: 96586
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö. FARUK KARALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çekirdeksiz kuru üzüm, Çekirdeksiz kuru üzüm işleme tesisleri, hammadde sorunları, Raisin, raisin processing units, raw material problems
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM İŞLEME TESİSLERİNİN MEVCUT DURUMU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ UYSAL, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ö. Faruk KARALAR Eylül, 2000, 100 sayfa Bu çalışmanın temel amacı Ege Bölgesinde faaliyet gösteren çekirdeksiz kuru üzüm işleme tesislerinin mevcut durumunu ortaya koymak, sektörde istihdam, girdi temini, üretim, pazarlama aşamalarında karşılaşılan sorunları tespit etmek ve belirlenen sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirmektir. Bu kapsamda veri toplamak amacıyla üreticilere ve işleme tesislerine yönelik ayrı ayrı soru formları hazırlanmıştır. Görüşülecek kişi ve firmalar gayeli örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Anketlerin değerlendirilmesi minitab istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada üretime yönelik incelenen işletmelerin; %63'ü 20 dekar ve üzerinde bağa sahiptir ve ortalama bağ alam ise 35,4 dekar olarak bulunmuştur. İşletmelerin çoğunda (%76) bağcılık esas gelir kaynağını oluşturmaktadır. Üreticilerin %94 ü herhangi bir kooperatife üyedir.VI İncelenen işletmelerde ortalama aile işgücü mevcudu 2,95 erkek iş birimine eşit bulunmuştur. İşletmelerin %81'inde traktör mevcuttur. Bağ alam arttıkça mekanizasyon kullanımı da artmaktadır. Bölgemizdeki bağların büyük bir kısmı yerli fidanla tesis edilmiş durumdadır. Bunun sonucu olarak da filoksera nedeniyle kuvvetli bağ topraklarından yeterli verim ve kalitede ürün alınamamaktadır. İlaç ve gübre kullanımındaki bilinçsizlikler devam etmekte üreticiler tahlil yaptırmadan gübre kullanmaktadır. İlaçların etkisini yetersiz bulan üreticiler de bilinçsiz ilaçlama yapmakta kuru üzümde pestisit kalıntılarına neden olmaktadır. Kurutmalık üzümde aşırı hormon kullanılmakta böylece kurutma süresi ve tanenin sapla bağlantısı artmakta dolayısıyla kuru üzümün işlenmesi zorlaşmaktadır. Hasat zamanı tespiti tekniğine uygun olarak yapılmamakta sonuçta kuru üzüm randımanı düşmektedir. Kurutma yerlerinin sağlıksız olması nedeniyle temiz ürün eldesi zorlaşmaktadır. Ayrıca elde edilen üzümün sıkıştırılarak çuvallara basılması üzümün ezilmesine ve değer kaybma neden olmaktadır. İşleme aşamasında ise kuru üzüm işleyen tesislerin sayısının 1990 dan sonra hızla arttığı belirlenmiştir. İşleme tesisleri ortalama 63 11 m2 kapalı ve 9798 m2 açık alana sahiptir. İşletme yöneticilerinin %67'si üniversite mezunudur. Ankete katılan işletmelerde 5154 kişi istihdam edilirken işletme başına ortalama 190 kişi düşmektedir. Bu kişilerin %3'ü teknik kadrodadır. İşletmelerin %92 si çalışanlarına yönelik servis, yemekhane, doktor hizmeti vermektedir. İncelenen işletmelerin %85'inde işleme ve pazarlama faaliyetleri tüm yıl devam etmektedir. İşletmelerin ortalama dış satım rakamları 8 milyon $ civarındadır. ÜzümVII dışında başka ürün pazarlayanlar da %63 oranındadır. İşletmelerin %51,9'u modern teknolojiye geçme aşamasında iken %29,6'sı geleneksel kalbur elek sistemini kullanmaktadır. Modern teknolojiyi kullananlar ise %18,5 olarak belirlenmiştir. İşletmelerin kurulu tesis kapasiteleri 5,4 ton/saat olarak bulunmuştur. İşletmeler mevcut kapasitelerinin %59'unu kullanmaktadır. İşletmelerin çoğu işledikleri üzümü borsadaki aracılardan temin etmektedir. İşletmecilerin çalışırken karşılaştıkları sorunların başında finansman gelmektedir. İşletmelerin hammadde kalitesinde karşılaştıkları sorunlar ise; %75 ilaç kalıntısı ve kuruturken yabancı madde karışması ile %58 hormon kullanımı şeklinde belirlenmiştir. Ankete katılan firmaların tümü AB piyasalarına girebilmektedir. Üzümlerin çoğu 10-15 kg hk dökme karton kutularda pazarlanmaktadır. Ankete katılan işletmelerin %67,2'si kendi markası dışmda istek olursa yabancı marka kullandıklarını belirtmiştir. Dışsatımda firmaların %70'i akreditifli ödemeyi tercih etmektedir. Ürün teslim şeklinde ise fob tercih edilmektedir. Firmaların %85'i kredi kullanmaktadır. Tanıtım amacıyla reklam yapanlar %18 İken, fuarlara katılmı da %59 oranındadır.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT RAISIN PROCESSING UNITS IN AEGEAN REGION PRESENT STATUS PROBLEMS AND SUGGESTIONS FOR IMPROVEMENT UYSAL, Hülya MSc in Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Ö. Faruk KARALAR September 2000, 100 pages Present studies were envisaged to identify the various problems such as supply of inputs, employment, production and marketing problems faced by Aegean Region's raisin processing units and to purpose recommendations to solve these problems. For this purpose questionnaire was prepared for farmers and processing units. The to be interviewed farmers and firms were selected by aim sampling method. The data collected by survey was analysed by minitab statistic packet programme. Among the farmers studied; 63% having size above 20000 m2 and average area under grape cultivation on these farms was 35400 m2. In the majority of the farms (76%) viticulture the main sources of income. Majority of the producers are member of any cooperative. In the farms studied the family work force is equal to 2,95 manpower units. 81% of the farms have tractor. With increasing the area under viticulture mechanisation was also increased.IX In most of the vineyards were procured from local source. Due to this, from many productive soils sufficient yield and quality can not be obtained. Producers are using pesticides and fertilisers unconsciously and fertiliser are used with out any analysis. Farmers feels that the pesticides are ineffective and to this use more pesticides which result in pesticide residual effects in raisin. Excessive use of hormones in grapes to be dried result in increased drying period and increased berry attachment with the pedicel that makes processing of raisins difficult. Harvesting time is not determined according to proper technique and due to this dried grape output is decreased. The improper or unhygienic places for drying makes difficult to have clean produce. Beside this, filling of bags by pressing the raisins results in damage to berries and is responsible for loss of value. The number of raisin processing units has been increased rapidly after 1990. The average covered 6311 m2 and 9798 m2 respectively. The 67% of the processing units managers are graduate. A total of 5154 persons were employed in the units surveyed and average employment by one unit was 190 persons. The 3% of these are technicians. The 92% of the processing units provide bus service, food and medical facilities to workers. In 85% of the units studied processing and marketing activities continue throughout the year. The average export value of a processingX unit is 8 million $. Those involved in marketing of other producers beside raisins are 63%. The 51,9% of the processing units are in the way of using modern technology while 29,6% are using conventional systems. The units those are using modern technology are 18,5%. The capacity of these processing units are 5,4 ton/hour but they are using 59% of the available capacity. Majority of the processors purchase grape from the intermediaries (broker). The 75% of the problems faced by processors regarding raw is mixing of foreign material and pesticide residues while 58% of the problems are hormone used. All of the surveyed firms are able to enter European Union markets. The majority of the raisin is marketed in 10-15 kg carton. The 67% of the surveyed firms can also other trade mark if so desired. The 70% of the firms prefer paying through accreditif during export. In case of supply of produce, Fob is preferred. The 18% of the firms give advertisements while 59% join fairs.