Virginia (flue-cured) tütününün işlenmesi ve redrying işleminin kimyasal bileşime etkisi
Virginia (flue-cured) tobacco processing and the effects of redrying on chemical composition of tobacco
  1. Tez No: 96588
  2. Yazar: SIDIKA EKREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL SEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Redrying, Flue-cured tütünü (Virginia), kimyasal bileşim, Redrying, Flue-cured tobacco (Virginia), chemical composition of tobacco
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
V ÖZET VIRGINIA (FLUE-CURED) TÜTÜNÜNÜN İŞLENMESİ VE REDRYING İŞLEMİNİN KİMYASAL BİLEŞİME ETKİSİ EKREN, Sıdıka Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Seval SEKÎN Ağustos 2000, 100 sayfa Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Düzce yöresinde yetiştirilmiş, kurutulması tamamlanan Flue-cured (Virginia) tütünlerine işleme öncesi üretici evindeki sınıflandırma, işleme ve işleme sırasında uygulanan kalite kontrol yöntemleri anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; işlemede önemli bir aşama olan redrying işleminin kimyasal bileşime etkisi araştırılmıştır. 1998 yılı ürününde işleme sırasında beş farklı kalite grubundan redrying öncesi ve sonrası örnek alınarak kimyasal bileşim incelenmiştir. İncelenen özellikler içerisinde toplam alkaloid, toplam indirgen şeker, ham kül, kalsiyum, potasyum, fosfor, sodyum içerikleri açısından redrying öncesi ve sonrası örnekler arasında önemli farklar bulunmuştur. Redrying işleminin toplam azot,VI magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, chlorogenic acid ve rutin içerikleri üzerine etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FLUE-CURED (VİRGİNİA) TOBACCO PROCESSING AND THE EFFECTS OF REDRYİNG ON CHEMÎCAL COMPOSITION OF TOBACCO EKREN, Sıdıka Msc in, Field Crops Department Superviser: Prof. Dr. Seval SEKÎN August 2000, 100 pages This study has included two section. In the first section of the thesis the quality control methods applied before and during the processing of the Virginia (Flue-cured) tobaccos were explained. In the second section, the effects of redrying on chemical composition of tobacco were studied. In the processing of the tobaccos, the chemical composition was researced on samples taken from the five different grades before and after redrying in 1998. The samples studied were found to be different in terms of total alkaloid, total reducing sugar, row ash, calcium, potassium, fosfor, sodium, characteristics determined for after and before redrying in the study. The redrying processing didn't affect in total nitrogen,VIII magnesium, iron, manganese, cupper, zinc, cholorogenic acid, and rutin rates.